Whitney Houston

Ze was een van de meest besproken zangeressen van de laatste jaren en meestal gingen die gesprekken niet over haar muziek. Tot aan haar plotselinge dood in 2012 werd ze achtervolgd door geruchten over drugsgebruik, huiselijk geweld en geldproblemen. Maar laten we ons nu eens beperken tot datgene waar we haar het beste van kennen: die fantastische stem.

Whitney was zo'n zangeres van wie iedereen al van ver zag aankomen dat ze een ster zou worden. Als dochter van Cissy Houston ging ze bijna dagelijks om met de grote sterren van die dagen. Daardoor was het niet vreemd dat ze op een goede dag gevraagd werd om, net als haar moeder, eens een moppie te zingen.

Platenbaas Clive Davis was daar ook bij, en hij nam haar meteen onder contract. Enig probleem: ze was nog maar veertien en Cissy vond dochterlief nog veel te jong om zangeres te worden. Daardoor werd Whitney nog even 'geparkeerd' en kon ze rustig aan haar talenten gaan werken.

Debuutalbum

In 1983 zong ze al wat achtergrondvocalen op een album, maar in 1985 was het eindelijk tijd voor een eigen plaat. Die heette simpelweg 'Whitney Houston' en bevatte in de vorm van 'All At Once' de eerste hit. Grappig detail: de single was alleen in Nederland een hit. Met de singles die daarna kwamen werd ook de rest van de wereld veroverd, bijvoorbeeld 'The Greatest Love Of All' en 'Saving All My Love For You'. Allemaal ballads, een stijl waarin Whitney zich zou specialiseren.

In 1987 verscheen haar tweede album, 'Whitney', dat zo'n twintig miljoen keer over de toonbank ging. 'I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)' was haar eerste Nederlandse nummer 1-hit. Daarna volgde nog een lange rij breed uitgesponnen en dramatische ballads van haar tweede album.

The Bodyguard

Misschien klonk ze hier en daar wat ál te Amerikaans, zodat ze in haar thuisland altijd veel succesvoller was dan in Europa. Maar in 1992 waren beide werelddelen het eens over de hitgevoeligheid van "I Will Always Love You'. Het thema uit de film 'The Bodyguard' stond niet weken-, maar máándenlang op nummer 1 in alle hitlijsten in de VS en Europa. Whitney Houston was en bleef de allergrootste zangeres ter wereld, ondanks de concurrentie van nieuwkomer Mariah Carey.

Whitney trouwde in dezelfde periode met Bobby Brown, een huwelijk dat, laten we dat maar rustig concluderen, bepaald geen goede invloed op haar heeft gehad. Gelukkig bleef de muziek bleef nog lang goed en scoorde ze in 1999 nog grote hits met 'I Learned From The Best' en 'My Love Is Your Love', maar in de eenentwintigste eeuw kon zelfs de muziek niet meer verbloemen dat Whitney behoorlijk in de problemen zat.

In september 2006 scheidde ze van Bobby Brown en probeerde haar leven weer op de rails te krijgen. Een comeback volgde pas in 2009, toen ze met het album 'I Look To You' eindelijk weer op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst stond. De tournee die volgde werd niet overal even goed ontvangen, maar het publiek was blij om Whitney weer gezond en vrolijk op het podium te zien.

Overleden

En toen kwam er op zaterdag 11 februari 2012 het verontrustende bericht dat Whitney Houston was overleden. Later werd bekend dat een tante Whitney dood aantrof in bad van haar hotelkamer in Los Angeles. Een combinatie van alcohol en verschillende pillen hadden een einde gemaakt aan het leven van de vrouw met misschien wel de allermooiste stem ter wereld. Whitney Houston werd slechts 48 jaar.

Actieoverzicht


Swipe