U2

Wat kunnen we nog zeggen over U2 dat nog niet is gezegd? Dat het de grootste, meest succesvolle, beste en meest bevlogen band ter wereld is, misschien?

Laten we dat dan maar doen. U2 staat al 25 jaar voor passie, gedrevenheid, succes en échte ‘rock ’n roll’. Een band die z’n principes niet heeft laten varen voor het grote succes, en die nog even overtuigend voor ‘de goede zaak’ kan opkomen als toen ze nog vier schuchtere jongens waren met een iets te grote mond.

U2 werd in 1977 opgericht in Dublin, toen Larry Mullen een briefje ophing op het schoolprikbord: “Bandleden gezocht voor rock ’n roll-band”, stond er op. De jongens die reageerden waren Paul Hewson, Dave Evans en Adam Clayton. Het resultaat was Feedback, later The Hype en weer later – in 1978 – de naam U2.

Het was de tijd van new wave en de wat kille muziek van bands als The Cure, Joy Division en Simple Minds. U2 werd al snel in dat hokje gestopt, maar dat wilde de band juist niet. ‘We willen weer wat warmte terugbrengen in de muziek’, zei Bono in 1981 tijdens het allereerste bezoek van de band in ons land.

Langzaam maar zeker werd U2 steeds populairder, vooral dankzij de albums ‘Boy’ en ‘October’. De doorbraak in ons land kwam in 1982 met de live-single ‘I will follow’, gevolgd door het live-album ‘Under a blood red sky’. Daarna was het hek van de dam en reeg de band de ene popklassieker aan de ander: van ‘Pride (In the name of love)’ via ‘With or without you’ naar ‘Beautiful day’; zomaar drie hits uit een bijna 20-jarige periode. We kunnen er nóg wel een stuk of twintig opnoemen die net zo typerend voor U2 waren als deze drie.

Het schijnt dat de band weer in de studio is voor een nieuw album, dat in 2008 moet gaan verschijnen. Ook dan zal U2 weer laten zien dat er eigenlijk altijd nog maar één band is waar écht rekening mee gehouden moet worden – en dat is U2 zelf.

Actieoverzicht


Swipe