Train

De sympathieke Amerikaanse band Train brak in 2001 plotseling door met de aanstekelijke single 'Drops Of Jupiter (Tell Me)'. Hun tweede grote hit scoorden de heren pas acht jaar later met 'Hey, Soul Sister'. Wat spookte de band precies uit in de tussentijd?

In 1994 werd Train opgericht door zanger Patrick Monahan en gitarist Rob Hotchkiss. Samen met bassist Carlie Colin, gitarist Jimmy Stafford en drummer Scott Underwood namen ze hun debuutalbum 'Train' op, dat in 1998 het daglicht zag. Vooral in Amerika werd Train populair en scoorden de heren een bescheiden hit met het nummer 'Meet Virginia'.

Drops Of Jupiter (Tell Me)

De internationale doorbraak van de band volgde een paar jaar later, in 2001. De eerste single 'Drops Of Jupiter (Tell Me)' van hun tweede album werd niet alleen in hun thuisland Amerika een dikke hit, ook Nederland liep warm voor de vrolijke klanken van de band. In juli 2001 bereikte 'Drops Of Jupiter (Tell Me)' de derde plek in de Nederlandse Top 40 en niet veel later werd de single 'goud' gecertificeerd.

Een jaar later werd het nummer in maar liefst vijf categorieën genomineerde voor een Grammy Award, waarvan de band er uiteindelijk twee in de wacht sleepte.

Na een succesvolle tournee besloten zowel gitarist Rob Hotchkiss als bassist Charlie Collins de band te verlaten. Gelukkig voor de overgebleven bandleden hadden de heren al wel het merendeel ingespeeld voor hun derde album 'My private Nation', dat in 2003 werd uitgebracht. De single 'Calling All Angels' werd in Amerika een grote hit en leverde de band opnieuw twee Grammy-nominaties op. Nederland bleek echter niet meer geïnteresseerd in Train, want de single haalde de Top 40 niet.

Break en comeback

Na het matige succes van het album 'For Me, It's You' uit 2006 neemt de band een welverdiende break. Even geen wereldtournees en opnamesessies meer, want familie stond nu even op de eerste plaats voor de bandleden. Bovendien wilden de heren uitvogelen hoe ze de internationale markt wederom konden veroveren. Dit lukte drie jaar later met de hit 'Hey, Soul Sister', de eerste single van het album 'Save Me, San Francisco'. Niet alleen in Amerika scoorden ze er een grote hit mee, maar ook in Nederland maakte Train met dit nummer hun comeback. 'Hey, Soul Sister' bereikte in 2010 de eerste plek in de Nederlandse Top 40 en bleef daar maar liefst zeven weken staan.

Inmiddels gaat het Train voor de wind. Hun album '37 California' leverde hits als 'Drive By' en '50 Ways To Say Goodbye' op en ook het album 'Bulletproof Picasso' staat vol met potentiële wereldhits. Als we zanger Patrick Monahan mogen geloven, volgen er nog veel meer hits van Train. "Ik voel me fantastisch. Ik ben niet alleen gemotiveerd, maar ik ben ook echt gegroeid als zanger en songwriter. Ik wil coole nummers schrijven. En ik heb het gevoel dat de mensen nog veel meer muziek van Train willen horen." En daar heeft hij helemaal gelijk in!

Actieoverzicht


Swipe