Toto

Pak een willekeurige Amerikaanse plaat uit eind jaren '70 en lees de kleine lettertjes. Grote kans dat je er de namen op tegenkomt van sessiemuzikanten als David Paich, de broers Jeff en Steve Porcaro of Steve Lukather. Ze waren op dat moment top of the bill, en werden door veel grote namen ingeschakeld om mee te spelen op platen. De stap om zelf een band op te richten was dan ook niet zo'n heel grote.

Die band werd Toto, genoemd naar het hondje van Dorothy in de film ‘The Wizard of Oz’. De band bestond naast de broers Porcaro, Paich en Lukather, verder uit Bobby Kimball en David Hungate. Nadat ze zich aanvankelijk Still Life hadden genoemd, werd in 1978 voor de naam Toto gekozen.

Het doel was om op eigen kracht een band van formaat neer te zetten. Dat lukte meteen, want door hun bekendheid in het platenwereldje was het geen probleem om een contract en veel media-aandacht te krijgen. ‘Hold the line’, een van de eerste singles van de band, werd dan ook meteen een grote hit.

Maar door hun verplichtingen als sessiemuzikanten bleef Toto wat op het tweede plan. Daardoor werden de albums ‘Hydra’ en ‘Back to back’ uit 1979 en 1981 vrijwel onopgemerkt. Pas in 1982 pakten de bandleden de draad weer serieus op met het album ‘Toto IV’, met daarop twee door en door jaren ’80-klassiekers: ‘Rosanna’ en ‘Africa’.

Mede door die singles werd ‘Toto IV’ de grote winnaar tijdens de Grammy Awards-uitreiking in 1983. De band won er maar liefst zes. ‘Kunst’, zei een jaloerse collega. ‘Als elke artiest met wie ze ooit hebben samengewerkt op Toto heeft gestemd, is het logisch dat ze zoveel prijzen in de wacht slepen…’.

Na ‘Toto IV’ ging het wat sputteren in de band. Zanger Bobby Kimball werd uit de band gezet om vervangen te worden door een stuk of drie verschillende zangers. Dat kwam het succes niet ten goede, afgezien van het album ‘The seventh one’ uit 1988, met daarop de hitsingle ‘Stop loving you’.

In de jaren ’90 bleef Toto erg populair in Europa (met name in Nederland, waar Alfred Lagarde ooit een album van ze produceerde), maar in de VS werd de band zo goed als vergeten. Tegenwoordig treden ze dan ook vooral op in deze contreien, en ook hun platenmaatschappij zit in Europa.

Actieoverzicht


Swipe