Tina Turner

Ze is de zeventig jaar allang gepasseerd, maar ze weet nog amper van ophouden: Tina Turner, van wie de carrière op het leven van een kat lijkt. Want die heeft – net als Tina – meerdere levens.

Tina werd in 1938 als Annie Mae Bullock geboren. In de jaren ’50 ontmoette ze Ike Turner, een rhythm ’n blues-gitarist/zanger die redelijk succesvol was. Annie werd z’n achtergrondzangeres én echtgenote, maar het werd een nogal stormachtige relatie. Pas in 1976 vond Tina het genoeg en ging ze bij Ike weg.

Maar daar zat ze: geen geld, geen contract, geen optredens en geen succes. Vanuit de goot wist ze zich gelukkig weer langzaam maar zeker op te werken totdat ze in 1983 eindelijk haar comeback maakte met de single ‘Let’s stay together’. Het was het begin van een heel mooie, tweede carrière, eentje die veel succesvoller was dan de eerste. Het album ‘Private dancer’ was de grote aanstichter van die comeback, met hits als ‘What’s love got to do with it’ en het titelnummer.

In 1990 stopte Tina voor het eerst met grote tournees. Maar amper vier jaar later stond ze tóch weer op het podium van Ahoy. In 2000 stopte Tina er dan toch écht mee, met onder meer een afscheidsconcert voor 65.000 mensen in Groningen. Daarna ging ze het rustig aan doen in haar huis in Zwitserland.

Toch komt ze dit jaar weer terug. November 2008 komt een nieuw album uit én start de Amerikaanse tour. In het eerste kwartaal van 2009 zal ze ook een aantal maar in Nederland en België optreden. En natuurlijk zijn deze concerten al zo goed als uitverkocht..

Actieoverzicht


Swipe