The Police

The Eagles zeiden ooit: ‘We komen pas weer bij elkaar als de hel bevriest’. Toen ze in 1994 weer samen gingen optreden heette die tour dan ook ‘The Hell Freezes Over Tour’. Zó klein was immers de kans geweest dat de band ooit weer bij elkaar zou komen. Nóg kleiner was de kans op een reünie van The Police. Maar die kwam er toch, in 2007. Tegen alle verwachtingen in.

The Police bestaat uit zanger Sting (Gordon Sumner), drummer Stewart Copeland (broer Miles is de manager) en gitarist Andy Summers. De groep had een flinke rij hits en maakte vijf albums tussen 1978 en 1984.

Sting was onderwijzer van beroep en zat intussen ook in allerbei bandjes en jazzcombo’s. De laatste was The Last Exit, maar Sting wilde meer. Dat kwam goed uit, want Stewart Copeland wilde een nieuwe groep oprichten en had daarvoor ook al een naam: The Police. Het derde groepslid werd Henri Padovani uit Corsica. In die samenstelling brachten ze begin 1977 de eerste single van The Police uit, ‘Fall out’.

Na deze geflopte single werd Padovani vervangen door Andy Summers, die zo’n tien jaar ouder was dan de andere twee leden. Kort daarna nam The Police het debuutalbum ‘Outlandos d’amour’ op, met onder meer de hits ‘So lonely’ en ‘Roxanne’ – singles die overigens eerst in Nederland, en later pas in Groot-Brittannië een hit werden.

De definitieve doorbraak in Nederland kwam op Tweede Pinksterdag 1979, toen The Police speelde op Pinkpop. Een nog altijd legendarisch concert, dat door The Police zélf ook wordt beschouwd als ‘bepalend voor de rest van onze carrière’.

Dat klopte, want er komt een stroom hits op gang die niet te stuiten was: ‘Message in a bottle’, ‘Every little thing she does is magic’ en ‘Every breath you take’, om er maar drie te noemen. The Police werd groter en groter en in 1983, met het verschijnen van het album ‘Synchronicity’, kon de band met gemak de populairste groep van de wereld genoemd worden.

Maar ja, alles spatte uiteen in 1986. Sting wilde solo en de andere twee hadden er geen zin meer in. Resultaat: een ‘tijdelijke’ breuk die uiteindelijk 20 jaar heeft geduurd.

Al die tijd durfden Police-fans er niet van te dromen, maar in 2007 kwam hij er dan toch: de reünie. Geen nieuwe plaat, geen nieuwe nummers, alleen maar de oude hits. Gemakkelijk geld cashen? Misschien, maar de fans in de Amsterdam ArenA kon het niets schelen. Ze hadden eindelijk hun oude(re) helden weer eens in levende lijve gezien. Eind 2007 werd zelfs bekend dat de Police-tour de meest winstgevende van het jaar was geweest. En daar kan weinig tegenop.

Actieoverzicht


Swipe