The Cranberries

Het zou een aardig onderwerp zijn voor een muziek-wetenschappelijke studie: de rol van cranberry’s in de popmuziek. Allereerst had je in de jaren ’60 al The Beatles die op een van hun platen ‘cranberry sauce’ zeiden (maar zó gemixt dat het nauwelijks hoorbaar was, zodat sommigen dachten dat er ‘I buried Paul’ werd gezegd, waarmee de geruchten dat Paul dood zou zijn verder werden gevoed). In de jaren ’90 had je bovendien nog The Cranberries, die oorspronkelijk Cranberry Saw Us heetten.

Nou ja, toegegeven: daarmee houdt de relatie tussen cranberry’s en popmuziek eigenlijk ook wel op. Maar het zou het proberen waard zijn. In ieder geval: The Cranberries waren in de jaren ’90 een van de meest succesvolle Ierse bands ter wereld. Na 1999 en qua albums na 2001 nam het succes behoorlijk af, maar ze bestaan anno 2008 nog steeds!

The Cranberries begonnen dus als Cranberry Saw Us (als je dat snel uitspreekt krijg je ‘Cranberry Sauce’), maar de naam werd al snel ingekort. De band bestond al toen ze op het idee kwam om een zangeres in te huren. Dat werd Dolores O’Riordan, die op haar auditie meteen maar een eigen liedje zong: ‘Linger’.

Niet veel later tekende de band een platencontract. Het eerste album was ‘Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We’, met daarop ‘Linger’ als een van de liedjes. ‘Linger’ werd op single uitgebracht, werd geen hit en het zag er naar uit dat de carrière van The Cranberries al na één album zou ophouden.

Maar toen gebeurde er een wondertje: ‘Linger’ werd opgepikt door Amerikaanse radiostations. Het nummer werd een grote Amerikaanse hit, net als het album, terwijl we in Europa tot dan toe nog nooit van de band hadden gehoord.

Uiteindelijk braken The Cranberries in 1994 ook in Europa door dankzij hits als ‘Zombie’ en ‘Ode To My Family’. Inmiddels gebeurde er in de band wat er zo vaak na een plotselinge doorbraak gebeurt: er kwamen spanningen tussen blikvangster Dolores en de rest van de band. Zo veel zelfs, dat Dolores het tweede album ‘No Need To Argue’ liet noemen. De rest van de band begreep de hint niet, of deed niet eens moeite om ‘m te begrijpen.

Na een tegenvallend derde album (‘To The Faithful Departed’) ging de groep in 1998 elkaar, maar al een jaar later was de band weer terug om een paar weinig succesvolle albums te maken (‘Bury The Hatchet’ en ‘Wake Up And Smell The Coffee’). Dolores O’Riordan is inmiddels op de solotoer en heeft in het voorjaar van 2007 een plaat uitgebracht, getiteld ‘Are You Listening’, die goede recensies kreeg, maar slecht verkocht. Zonde, want een zangeres met zo’n stem verdient een beter lot.

In afwachting van betere tijden moeten we het als Cranberrie-fan voorlopig doen met de vele verzamel-cd's en heruitgaven. De mooiste is ‘Treasure Box’, een boxset met de eerste vier albums. En van het vierde album ‘Bury The Hatchet’ is ook een speciale versie uit, ‘The Complete Sessions’, met alle werkopnamen en vele extra’s.

Actieoverzicht


Swipe