Sting

Dat Sting ooit solo zou gaan, was voor geen enkele Police-fan echt een verrassing. Immers, de zanger, bassist en songschrijver van The Police was zó dominant aanwezig in de band, dat een solo-avontuur een natuurlijk vervolg was op de band. En dat gebeurde ook, in 1985.

Sting (geboren als Gordon Sumner) was van 1977 tot en met 1983 de onbetwiste leider van The Police, maar de eerste scheurtjes waren al in 1982 te zien toen hij de solosingle ‘Spread a little happiness’ uitbracht. Het was een liedje uit een film waarin Sting de hoofdrol speelde. Dat ‘ie best zonder z’n maten Stewart Copeland en Andy Summers kon, had hij daarmee al bewezen.

De breuk in The Police in 1983 gaf Sting een mooie gelegenheid om z’n solo-avontuur te beginnen. Dat mondde in 1985 uit in de plaat ‘The dream of the blue turtles’, met daarop hits als ‘Love is the seventh wave’ en ‘Russians’. Het was net alsof The Police nooit had bestaan; de fans hadden Sting als solo-artiest meteen in hun harten gesloten.

Sting balanceerde lange tijd op het randje van serieuze muziek (luister maar naar een liedje als ‘Russians’) en lichtgewicht popliedjes (‘Love is the seventh wave’). Dat liet hij ook zien op zijn tweede (en meest succesvolle) soloplaat, ‘Nothing like the sun’.

Hoe ouder Sting werd, hoe serieuzer hij werd. Op een gegeven moment kon er eigenlijk geen lachje meer af op platen als ‘Ten summoner’s tales’ (over de dood van zijn ouders) en ‘Mercury falling’.

En dan waren er natuurlijk de goede doelen. Had je eind jaren ’80, begin jaren ’90 een goed doel te promoten, dan klopte je steevast aan bij Sting. Of het nou de honger in Afrika, de regenwouden in Brazilië of het milieu in de VS was, Sting stond altijd klaar met zijn mening en met zijn muziek.

Na 2000 maakte Sting haast op de automatische piloot z’n platen: ‘Brand new day’, ‘Sacred love’ en ‘Songs from the labyrinth’ waren tussen 2002 en 2006 z’n belangrijkste platen. Groot was de verbazing toen hij begin 2007 plotseling een reünie met The Police aankondigde. Een teken van muzikale bloedarmoede of gewoon een cadeautje voor de fans? We zullen zien. Sting heeft in ieder geval een nieuw solo-album aangekondigd. Daarnaast heeft Sting zijn medewerking verleend aan 'Song for Tibet, een CD die rond de Olympische spelen van 2008 uit kwam, als steunbetuiging aan de Dalai Lama en Tibet.

Actieoverzicht


Swipe