Spandau Ballet

Spandau Ballet heeft heel wat muzikale stormen doorstaan, maar op het persoonlijke vlak bleek één storm net eentje teveel te zijn: zanger Tony Hadley en de rest van de band liggen al jaren in de clinch met Gary Kemp, die alle liedjes schreef. Geld is natuurlijk de inzet. Jammer, want dat leidt alleen maar af van de muziek, en die was bij Spandau Ballet altijd dik in orde.

Spandau Ballet (genoemd naar de Berlijnse wijk Spandau) werd in 1978 opgericht door Gary Kemp, maar de doorbraak kwam pas in 1980 toen de band zich helemaal overgaf aan de korte, maar hevige ‘blitz’-rage van dat moment. Stijlgenoten waren onder meer Duran Duran en Ultravox. Het werd door het Britse muziekblad Melody Maker afgedaan als ‘Inhoudsloze muziek voor inhoudsloze mensen met inhoudsloze levens’. Ondanks die kritiek had Spandau Ballet in 1981 z’n eerste hit met ‘Chant no. 1’.

Maar de ‘blitz’-rage was van korte duur en Spandau Ballet gooide het muzikale roer radicaal om. In 1983 kwam het album ‘True’ uit, waarop de Spandau’s plotseling keurig verzorgde muziek maakten en strak in het pak in glad gepolijste videoclips optraden. ‘True’ en ‘Gold’ werden de grote hits van het album. De opvolger, ‘Parade’ uit 1984, was van hetzelfde laken een pak.

Eind jaren ’80 (na het succesvolle ‘Through the barricades’) was de koek op en ging Spandau Ballet uit elkaar. De broertjes Kemp richtten zich op hun acteercarrière; Martin speelde een paar jaar in de succesvolle BBC-soap EastEnders. Gary speelde een rol in The Bodyguard van Whitney Houston.

De overige leden van Spandau Ballet blijven een beetje berooid achter, en spanden in 1998 een rechtszaak aan tegen Gary Kemp om achterstallige royalties uitbetaald te krijgen. Ze verliezen de zaak, waarmee een eventuele reünie vrijwel onmogelijk werd.

En daarom kun je Tony Hadley nog altijd tegenkomen in een goeie pub of ander achterafzaaltje. Oké, eind 2007 had hij een rol in de musical Chicago, maar de tijd van grote concertzalen ligt alweer érg ver achter hem. Hoog tijd om de ruzie met de Kemp-broertjes bij te leggen en dan eindelijk eens werk te maken van die Spandau-reünie!

Actieoverzicht


Swipe