Sara Bareilles

De eerste plek in de Amerikaanse albumlijst, drie Grammy-nominaties en meer dan één miljoen verkochte albums. En dat alles zonder ooit piano- of zanglessen te hebben gehad. De Amerikaanse zangeres Sara Bareilles maakte het waar!

Meest getalenteerde leerling

Sara groeide op in Californië, Amerika in een katholiek gezin. Veel popsterren hebben een muzikale familie, maar met een begrafenisondernemer als moeder en een vader die in de verzekeringsbusiness zat, viel dat bij Sara behoorlijk tegen. Daarom moest ze zelfstandig een artistieke weg inslaan en sloot zich aan bij het kerkkoor en de lokale musicalvereniging. Daar ontstond haar grote passie voor zingen en het schrijven van liedjes. Later, op de universiteit, zong ze in bandjes of speelde ze piano. Sara slaagde in 1998, waarbij ze werd verkozen tot 'de meest getalenteerde leerling' van het jaar.

In de maanden die volgden speelde ze veel in lokale bars en clubs. Ze nam ook twee demo's op en wist een rolletje te bemachtigen in de film 'Girl Play', als een zangeres in een bar. Omdat ze al veel nummers had geschreven, lag haar debuutalbum 'Careful Confessions' al snel in de winkels. Een echte hit scoorde ze er niet mee, mede omdat het werd uitgebracht bij een klein labeltje dat weinig geld had voor goede promotie. Wel werd haar muziek opgemerkt door artiesten als Mika, Maroon 5 en James Blunt, die haar vroegen om in hun voorprogramma te komen spelen. Ook platenmaatschappij Epic Records zag brood in deze mooie zangeres met een fantastische stem en bood Sara Bareilles in 2005 een platencontract aan.

Een liefdesliedje uit woede

Omdat ze veel commentaar kreeg van journalisten dat ze nog geen echte hit had gescoord, was ze vastbesloten om ze met haar nieuwe album een lesje te leren. Een journalist schreef ooit over haar dat ze 'een commercieel liefdesliedje' moest schrijven om succes te krijgen. Deze opmerking maakte haar boos, maar inspireerde haar tegelijkertijd. Het liedje 'Love Song' was het resultaat. De titel doet inderdaad vermoeden dat het hier om een simpel liefdesliedje gaat, maar de tekst was een sneer naar de journalist. "I'm not gonna write you a love song 'cause you ask for it" zingt ze in het refrein. "I'm gonna need a better reason to write you a love song today."

Hoe boos ze misschien ook was, het nummer lag lekker in het gehoor en haar platenmaatschappij besloot dan ook om 'Love Song' als single uit te brengen. Een slimme zet, want al snel werd het nummer een grote hit. Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa was het nummer overal op de radio te horen. Haar eerste hit was een feit!

'Little Voice'

Een maand na het uitbrengen van de single volgde het album 'Little Voice'. Het album nam ze op met Eric Rosse, die eerder succes boekte met Tori Amos. Omdat Sara net als Tori ook zelf piano speelde en haar eigen nummers schreef, was de vergelijking snel gemaakt. Maar gelukkig bleek Sara geen kopie te zijn van de roodharige Amerikaanse en had ze een geheel eigen stijl. Het album 'Little Voice' ging mede dankzij het succes van 'Love Song' als zoete broodjes over de toonbank en ook haar eerste tournee werd een daverend succes. Door een optreden bij de Tonight Show with Jay Leno, twee Grammy Award-nominaties, een tournee samen met Maroon 5, een tweede tournee en het succes van de tweede single 'Bottle It Up' groeide Sara Bareilles al snel uit tot een grote ster.

Yogalessen en koffie drinken

Maar het vele touren en het plotselinge succes eiste zijn tol. Eind 2009, na het eind van haar tweede tournee, nam Sara een break om zich te richten op het schrijven van nieuwe nummers. Ze was echter zo moe dat ze zich er niet toe kon zetten. "Ik had veel meer zin in yogalessen en het drinken van koffie," aldus Sara. "Bovendien werd de druk me iets te veel. Een tijd lang was ik bang dat ik mijn beste werk misschien al geschreven had." Een paar weken voordat de opnames van haar nieuwe album moesten beginnen, raakte ze in paniek. Ze had heel wat nummers geschreven, maar er waren er slechts vier waar ze tevreden over was. Wat moest ze de platenmaatschappij zeggen? Gelukkig kwam een vriend met een duidelijk advies. "Een slecht nummer is een slecht nummer. Vraag meer tijd." En die kreeg ze gelukkig.

'Kaleidoscope Heart'

Haar manager adviseerde haar om wel alvast de vier nummers op te nemen waar ze tevreden over was. Dit pakte goed uit, want zodra ze in de studio was, kreeg ze haar creativiteit terug. Binnen een maand schreef de rest van de nummers en het album 'Kaleidoscope Heart' was eind 2010 een feit. "Ik kan niet wachten om de nummers van dit album tot leven te zien komen. Ik kan niet wachten om mijn fans weer te zien. En ik kan niet wachten om te zien hoe vaak het woord 'Kaleidoscope' fout zal worden gespeld," zo zei Sara voor de release van het album. "En ik kan niet wachten om weer te touren!" Ze had er overduidelijk weer zin in gekregen, gelukkig.

Als eerste single werd 'King Of Anything' gekozen, een vrolijk nummer met wederom een pakkend refrein. Het leverde haar niet alleen een grote hit op, maar ook werd ze genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Female Pop Vocal Performance. Het album 'Kaleidoscope Heart' behaalde zonder moeite de eerste plek in de Amerikaanse albumlijsten en ook de tour die volgde zorgde avond op avond voor uitverkochte zalen. In Europa, waar het album en de single later werden uitgebracht, werd ze opnieuw met open armen ontvangen. 'King Of Anything' heb je vast al eens bij Sky Radio 101 FM voorbij horen komen en ook de tweede single 'Uncharted' staat te popelen om de hitlijsten te bestormen. Voorlopig zijn we dus nog niet af van de vrolijke en getalenteerde Sara Bareilles!

Actieoverzicht


Swipe