Roxette

Hoeveel tegenslag kun je aan als band? Niet zoveel eigenlijk, want het hoeft maar éven wat minder te gaan en je bent meteen uit beeld verdwenen. Vraag het maar aan Per Gessle en Marie Fredriksson van Roxette.

Want sinds de ernstige ziekte van Marie, die haar een paar jaar uit de roulatie hield, lijkt Roxette zo goed als vergeten te zijn. Ook nu Marie haar ziekte heeft overwonnen en zelfs weer met Per optreedt, wil het succes van toen maar niet terugkomen.

Per en Marie braken in 1989 wereldwijd door met ‘The look’. Dat was te danken aan een Amerikaanse student die het album ‘Look sharp’ uit Zweden had meegebracht. Amerikaanse radiostations gingen Roxette veel draaien en zo werd de groep vanzelf bekend . Per en Marie waren eigen land overigens al tien jaar bekend toen ze internationaal succes kregen: Marie was al een bekende solozangeres en Per Gessle was zanger van de band Gyllene Tider.

‘The look’ werd een wereldhit, net als andere singles als ‘Listen to your heart’, ‘It must have been love’, ‘Joyride’ en ‘How do you do’. Even leek het erop dat Roxette nóg succesvoller zou worden als hun beroemde landgenoten Abba, maar daarvoor duurde het succes van het duo net iets te kort. Want na 1992 werden de singles van Per en Marie niet meer zo groot als daarvoor.

Op 11 september 2002 werd de glitterwereld van Roxette plotseling wreed verstoord door de harde werkelijkheid. Marie Frederiksson raakte die dag in haar eigen huis buiten bewustzijn. In het ziekenhuis werd een hersentumor geconstateerd, die gelukkig succesvol kon worden behandeld. Haar soloalbum ‘The Change’ uit 2004 is sterk door deze periode beïnvloed. In 2005 vertelde Marie in een interview met een Zweedse krant, dat ze kankervrij was.

In 2006 verscheen van Roxette nog de single ‘One wish’, in 2007 gevolgd door het nummer ‘Reveal’. Deze muzikale meesterwerken ontsnapten echter aan de aandacht van het Nederlandse platenkopend publiek…

Actieoverzicht


Swipe