Robert Cray Band

De Amerikaanse blueszanger en gitarist Robert Cray werd op 1 augustus 1953 geboren in Georgia, Columbus. Hij was een van de artiesten die in de jaren ’80 de blues een nieuwe impuls gaven, net als Stevie Ray Vaughan en George Thorogood. Robert Cray was echter de enige die er de hitlijsten mee haalde.

Robert zat nog op school toen hij de geneugten van het gitaar spelen ontdekte. Toen hij vijftien jaar was begon de liefde voor blues en soul te groeien en begon hij platen te verzamelen. Tegen z'n 20e had Cray al zijn helden (Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters) live gezien. Dat wilde hij ook, en Robert besloot z’n eigen band op te richten.

Aanvankelijk trad de band vooral op in steden langs de Amerikaanse westkust. In 1982 kreeg hij een contract bij een platenmaatschappij, maar het duurde daarna nog vijf jaar voordat hij eindelijk succes zou hebben. Dat gebeurde met het album ‘Strong persuaders’, dat goed voor een Grammy Award was én voor een nummer 1-notering in de Nederlandse Album Top 100.

Bovendien had hij singlehits met ‘Don’t be afraid of the dark’, ‘Right next door’ en ‘Smoking gun’. Niet gek voor een man die daarvòòr alleen maar in rokerige bluesclubs kon optreden.

Robert treedt nog veel op; zo was hij vorig jaar de openingsact tijdens de tournee van de Rolling Stones in de VS. Bovendien neemt hij nog regelmatig nieuwe platen op. Zijn laatste album uit 2006 heet ‘Live from across the pond’. Verder stond hij in 2007 op het podium met Eric Clapton tijdens diens Crossroads gitaarfestival.

Actieoverzicht


Swipe