Rihanna

Robyn Rihanna Fenty werd op 20 februari 1988 geboren Sint Michael, Barbados. Samen met haar twee broertjes had ze geen makkelijke jeugd. Haar ouders hadden continu ruzie, mede dankzij de drugsverslaving van haar vader. De piepjonge Rihanna zocht haar uitvlucht in reggae muziek en begon rond haar zevende met zingen.

Auditie en talentenjacht

Op haar veertiende kwam Rihanna in contact met de Amerikaanse producer Evan Rogers, voor wie ze auditie deed met het nummer 'Emotion' van Destiny's Child, samen met twee vriendinnen. "Toen Rihanna de kamer in kwam lopen, was het alsof de andere twee meisjes niet meer bestonden," zo zei Rogers. Nadat Rihanna een talentenjacht had gewonnen met een cover van 'Hero' van Mariah Carey, ging ze samen met haar moeder naar New York om daar samen met Evan Rogers een demo op te nemen.

Jay-Z tekent Rihanna

In januari 2005 kwam de demo van Rihanna in handen van rapper Jay-Z, die op dat moment directeur was van platenlabel Def Jam Recordings. Toen hij op de demo het nummer 'Pon De Replay' hoorde, was hij sceptisch. "Als een nummer zo fantastisch is, is het moeilijk voor een nieuwe artiest om daarna met iets nog beters te komen. Ik teken artiesten, geen nummers," liet hij destijds weten. Toch kreeg ze een platencontract, trok bij Evan Rogers en zijn vrouw in en werkte drie maanden keihard aan haar debuutalbum.

Zoals Jay-Z al voorspeld had, werd de eerste single 'Pon De Replay' een grote hit, met name in Amerika. Ook het album 'Music Of The Sun' ging als zoete broodjes over de toonbank, al deden de overige singles niet zo heel veel in de hitlijsten. Daarom begon Rihanna een maand na de release van 'Music Of The Sun' al met het opnemen van haar tweede album. Een goede zet, want 'A Girl Like Me' betekende haar wereldwijde doorbraak. De eerste single 'SOS' behaalde de eerste plaats in Amerika en ook de tweede single, 'Unfaithful' deed het erg goed in de hitlijsten.

Eerste Grammy Award

Met 'Umbrella', een duet met Jay-Z, scoorde Rihanna haar grootste hit tot nu toe. Deze eerste single van haar derde album 'Good Girl Gone Bad' stond in 2007 in meerdere landen op de eerste plek in de hitlijsten. Ook de overige singles van het album werden dikke hits, waaronder 'Shut Up And Drive', 'Don't Stop The Music' en 'Disturbia'. Twee sucessvolle tournees volgden en het album werd vanwege het grote succes zelfs opnieuw uitgebracht. Een Grammy-award voor 'Umbrella' was de spreekwoordelijke kers op de taart.

Blauwe plekken en verwondingen

Aan de opeenstapeling van hoogtepunten kwam in februari 2009 helaas een einde, toen een optreden van Rihanna bij de Grammy Awards vlak voor aanvang werd afgezegd. De reden was dat ze enkele uren voor de show in elkaar was geslagen door haar vriend, zanger Chris Brown. De twee zouden samen bij de Awardshow verschijnen, maar kregen onderweg in de auto ruzie. Met blauwe plekken en verwondingen werd Rihanna later naar het ziekenhuis gebracht. Chris Brown kreeg een taakstraf, een contactverbod en moest een cursus over huiselijk geweld volgen.

Loud

Rihanna stortte zich na haar herstel van deze heftige gebeurtenis volledig op de opnames van haar nieuwste album. 'Rated R.' Eind 2009 kwam het album uit en leverde hits op als 'Russian Roulette', 'Rude Boy' en 'Te Amo'. Alsof dat nog niet genoeg is, komt precies een jaar later alweer een nieuw album uit van de Barbadiaanse zangeres, 'Loud'. De eerste twee singles scoorden al aardig, maar opmerkelijk was vooral de derde single 'S&M'. Het seksueel getinte nummer gaat gepaard met een sexy videoclip en de remix neemt Rihanna op met Britney Spears.

Hitmachine

Tussen het touren door heeft Rihanna ook de tijd gevonden om een compleet nieuw album op te nemen, slechts één jaar na de release van 'Loud'. Het album 'Talk That Talk' zal eind november 2011 in de winkels liggen en bevat de single 'We Found Love'. Voor de videoclip van dat nummer won Rihanna in 2012 een Grammy. Ook speelde ze een rol in de film 'Battleship' die in mei 2012 in de bioscopen te zien was.

Minder dan een jaar na 'Talk That Talk' komt Rihanna al weer met nieuw materiaal. In september 2012 verscheen haar zeer succesvolle single 'Diamonds' die werd opgevolgd door het zevende album van de superster, 'Unapologetic'. Op de nieuwste plaat van 'Riri' zijn onder andere de nummers 'Stay' en 'Right Now' (een samenwerking met David Guetta) te vinden. In maart 2013 ging de Diamonds World Tour van start, waarmee de zangeres op 23 en 24 juni van dat jaar in de Amsterdamse Ziggo Dome stond. De hitmachine van Rihanna draait overuren!

Actieoverzicht


Swipe