R.E.M.

R.E.M. is zo’n band waar je eigenlijk alleen maar jaloers op kunt zijn: ze zijn succesvol, ze worden alom gewaardeerd, zijn wars van glitter en glamour en hebben hun ziel nooit verkocht aan de commercie. Precies zoals het met zoveel andere bandjes ook had moeten zijn.

R.E.M. werd in 1980 opgericht in Athens, Georgia en bestaat uit zanger Michael Stipe, gitarist Peter Buck en bassist Mike Mills. Drummer Bill Berry was er vanaf het begin ook bij, maar hij verliet in 1997 de groep. Omdat Athens een echte studentenstad is, treedt R.E.M. aanvankelijk veel op tijdens studentenfeesten. Daardoor krijgen ze begin jaren ’80 al snel een goede naam in het invloedrijke “college circuit” in het zuiden van de VS. Veel studentencampussen hebben eigen radiostations, en bands die daar veel op gedraaid worden hebben grote kans om door te breken. R.E.M. overkwam het ook.

Tijdens de jaren ’80 werd de naam van R.E.M. bij elk album weer een beetje groter, maar de grote commerciële doorbraak bleef maar uit. Ook niet na de albums ‘Green’ en ‘Document’ met onder meer de liedjes ‘The one I love’ en ‘It’s the end of the world (as we know it)’. Een succesvol optreden op Pinkpop in datzelfde jaar was het gevolg.

Maar die grote doorbraak moest er nu toch maar eens van komen. En die kwam er in 1991, met ‘Out of time’ en de nummer 1-hit ‘Losing my religion’. Amper een jaar later volgde ‘Automatic for the people’, dat haast nóg beter was dan ‘Out of time’.

De naam van R.E.M. was definitief gevestigd. De rest van de jaren ’90 kon de band niet meer stuk, ook niet na experimentele albums als ‘New adventures in hi-fi’ en ‘Monster’. Het laatste wat we van de band te horen kregen was een live-album dat eind 2007 verscheen.

De carrière van R.E.M. zit vol anekdotes. Neem bijvoorbeeld de achtergrond van de hitsingle ‘What’s the frequency, Kenneth?’. Het nummer is gebaseerd op de overval op Dan Rather, bekend nieuwslezer van CBS. In 1986 werd hij overvallen door William Tager, die wilde weten op welke frequentie er beelden naar z’n hoofd werden gestuurd; hij wilde de daaruit voortkomende kwellingen stoppen.

Gelukkig worden de liedjes van R.E.M. door het overgrote deel van de mensheid bepaald niet als kwellingen beschouwd…

Actieoverzicht


Swipe