Red Hot Chili Peppers

Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem is een grappige naam, maar vanwege z’n lengte niet erg praktisch. Hoe krijg je die bijvoorbeeld op een concertposter? Logisch dat de leden van de band begin jaren ’80 besloten een andere naam te kiezen. Maar ja, om dan met The Red Hot Chili Peppers aan te komen zetten is dan nogal verrassend. Zoals er zovéél verrassend is aan de carrière van de Peppers.

Anthony Kiedis, John Frusciante, Michael ‘Flea’ Balzary en Chad Smith maken al meer dan twintig jaar een aanstekelijke mix van funk, punk, rock en pop. In de eerste jaren van hun bestaan bleven de Peppers vrijwel onbekend, maar door eindeloos toeren in Europa en de VS werd hun naam steeds bekender. Even leek het er op dat de band in 1988 alweer ten einde kwam door de dood van gitarist van het eerste uur Hillel Slovak, maar met de komst van John Frusciante werd de draad alweer snel opgepakt.

In 1992 beleefde de band z’n grote doorbraak met de nummer 1-hit ‘Under the bridge’, een door Anthony geschreven ode aan Los Angeles. Een stad waarmee hij een haat/liefde-verhouding had, onder meer vanwege z’n voortdurende drugsverslaving (waarover hij in ‘Under the bridge’ uitvoerig zong).

Het bleef lange tijd bij deze ene hit, maar de Red Hot Chili Peppers werden een enorm populaire live- en album-act. Vooral in het begin vielen ze nogal veel op – denk maar eens aan de keren dat ze steevast hun toegift speelden met als enige kledingstuk een sok om de edele delen.

In de jaren ’90 overwon de band opnieuw een paar tegenslagen, zoals het tijdelijke vertrek van Frusciante wegens overmatig drugsgebruik. Maar in 1999 was alles weer koek en ei en maakten de vier gezworen vrienden weer een uitstekend album: ‘Californication’, dat een hele reeks hitsingles bevatte. De band was weer helemaal terug.

Eigenlijk is de band sinds ‘Californication’ alleen nog maar beter geworden en met albums als ‘By the way’ en ‘Stadium arcadium’ bewezen dat de Peppers met het grootste gemak meekunnen met bands die twintig jaar jonger dan hen zijn.

Actieoverzicht


Swipe