Racoon

Racoon is al vanaf hun oprichting in 1996 een bekende naam in de muziekindustrie. De band ontstond in Zeeland en had al gauw de bezetting verzameld die tot op de dag van vandaag in stand is gebleven: Bart van der Weide op zang en mondharmonica, Dennis Huige op gitaar, Stefan de Kroon op basgitaar en backing vocals en Paul Bukkens op drums.

Noorderslag Festival

De eerste demo die de band uitbracht in deze volledige bezetting heette 'It's An Ice Cream Day'. Daarmee, en met nog enkele andere nummers, trad de band op op het Noorderslag Festival in Groningen. Met succes, want Racoon was door dit optreden voor de platenmaatschappijen niet onopgemerkt gebleven. Ze kregen enkele aanbiedingen, maar tekenden bij platenmaatschappij Sony. Na het debuutalbum 'Till Monkeys Fly' en de opvolger 'Here We Go, Stereo' besloot de platenmaatschappij in 2002 echter om het contract niet te verlengen, ondanks de lovende recensies.

Platina status en een Edison

Racoon heeft daarna met het derde studioalbum het ongelijk van Sony bewezen: ze stonden met 'Another Day' namelijk maar liefst anderhalf jaar genoteerd in de Nederlandse Album Top 100 en de plaat ontving een platina status. Racoon kreeg in 2006, het jaar nadat 'Another Day' werd uitgebracht, zelfs de Edison voor beste band. De vier jaar die de band erover deed om het album uiteindelijk uit te brengen, heeft ze dus geen windeieren gelegd. In 2006 waren ze dan ook één van de meest geboekte bands voor festivals, waar ze hun hits 'Love You More' en 'Laugh About It' ten gehore brachten.

Ook in de Verenigde Staten wordt 'Another Day' uitgebracht en die release wordt door Racoon zelfs gecombineerd met een tournee aan de overkant van de oceaan. De band uit Zeeland staat daarom eind 2007 zomaar in het voorprogramma van de Amerikaanse band The Lemonheads.

In de trein

Wat moet je dan, na een zeer succesvol album, een tournee door de Verenigde Staten en met de verwachtingen hooggespannen? Juist, je nieuwe cd lanceren in de trein. In 2008 trakteerde Racoon hun fans en doodnormale reizigers dan ook op een intiem optreden in de trein en op het station van Utrecht, om alvast een voorproefje te geven op hun nieuwe album 'Before You Leave'. In dit album hoor je duidelijk dat Racoon van rockgroep naar singer/songwritergroep is getransformeerd, want er is op 'Before You Leave' geen enkele elektrische gitaar te horen. Niet omdat de band niet houdt van het instrument, maar vanwege de eenvoudige reden dat hun liedjes simpelweg mooier klonken met een akoestische gitaar. Bart van der Weide zegt zelf over het repertoire van Racoon: "We maken mooie, kleine liedjes waarbij je meteen hoort dat het van ons is, de sound is herkenbaar."

Abbey Road Studios

In 2011 was het dan weer eens tijd voor een nieuw studioalbum met de herkenbare sound, getiteld 'Liverpool Rain'. Racoon bracht de single 'No Mercy' uit voordat het album in de winkels kwam te liggen. Ze namen de arrangementen van 'Liverpool Rain' op in de beroemde Abbey Road Studios, samen met het London Chamber Orchestra en Andrew Powell (bekend van Alan Parsons Project en Kate Bush). De weg naar het album toe was niet de makkelijkste, maar Racoon zegt zelf over het album: "Het is een plaat die verrast én omhelst als een warme plensbui. Een plaat die opslorpt en niet meer loslaat. Een plaat die samen met de groep volwassen is."

Nederlandstalig

In 2012 sloeg Racoon een nieuwe weg in. Voor het eerst in hun carrière maakten de mannen van de Zeeuwse band een Nederlandstalig nummer, genaamd 'Oceaan'. Het nummer werd speciaal gemaakt voor de speelfilm 'Alles Is Familie'.

The Singles Collection

In maart 2014 brengt Racoon ter ere van haar vijftiende verjaardag het album 'The Singles Collection' uit, een plaat met daarop een verzameling van alle twintig singles die de band heeft uitgebracht. Op het album staan grote hits zoals 'Love You More' en 'Mercy', maar ook een paar niet zo bekende pareltjes waaronder 'Smoothly' en 'Blue Days'. Daarnaast gaan de heren van Racoon in april op clubtour en die maand staan ze ook nog eens in een uitverkochte HMH. We zijn nog lang niet uitgekeken op deze Zeeuwse muzikanten!

Actieoverzicht


Swipe