Queen

Wat kun je doen met openhaardhout, een gesloopte motorfiets en wat los knutselmateriaal in je schuurtje? Niet veel eigenlijk. Of je moet Brian May heten. Die maakt er zó een exclusieve gitaar van.

Want dat zijn de ingrediënten van de beroemde Brian May-gitaar, die hij al sinds begin jaren ’70 gebruikt en die dat heel kenmerkende Queen-geluid produceert. Hij had geen geld voor een eigen gitaar, en dus bouwde hij er zelf maar één van sloopmaterialen. Z’n vader hielp hem daarbij.

De gitaar kwam goed van pas toen Brian een bandje begon met wat vrienden, Roger Taylor en John Deacon. De naam werd Smile en eind jaren ’60 trad de groep af en toe op, zonder al te veel succes.

Dat veranderde toen de band een nieuwe zanger kreeg: Larry Lurex, die zich later Freddie Mercury ging noemen. De band werd al snel opgepikt door platenmaatschappij EMI, die wel wat zag in de extravagante Mercury. Het was de tijd van de glitter- en glamrock, dus een beetje opvallen kon helemaal geen kwaad en werd zelfs gestimuleerd.

Maar Queen had toch wat meer muzikale diepgang dan collega’s Slade en T Rex. Eigenlijk was Queen gewoon een hardrockgroep, maar dan eentje met een showman als blikvanger. De eerste hits ‘Killer queen’ en ‘Now I’m here’ volgden in 1974, waarna de band de studio in ging voor misschien wel de grootste popklassieker aller tijden: ‘Bohemian rhapsody’.

Een eindeloze reeks hits volgde, die bijna allemaal in ons gezamenlijke geheugen zijn blijven hangen: ‘You’re my best friend’, ‘Somebody to love’, ‘We are the champions’… het zijn er maar drie van de meer dan 25.

Tot ver in de jaren ’80 bleef Queen de absolute top, totdat de productie van de platen wat stokte. Freddie had er geen zin meer in, zei hij, en wilde het rustig aan doen. Pas in november 1991 werd duidelijk waaróm hij het rustiger aan wilde doen: hij was AIDS-patiënt en had niet lang meer te leven. Op 24 november 1991 stierf hij.

Stierf daarmee ook Queen? Nee, verre van dat. EMI en Brian May en Roger Taylor hebben sindsdien op een slimme manier de naam van Queen in de picture gehouden, onder meer met een eindeloze rij verzamelalbums, opnieuw uitgebrachte platen en dvd’s. En vergeet ook niet de rock musical ‘We will rock you’, met uitsluitend Queen-hits, en de “reünie”-tournee in 2005 en 2006 met Paul Rodgers (van The Free vroeger) als vervanger voor Freddie Mercury. De tour beviel kennelijk zo goed, dat er in 2008 zelfs een nieuw studio-album verschijnt van deze nieuwe versie van Queen.

Zo wordt de naam van Queen én van Freddie Mercury hoog gehouden. En de bankrekening van EMI en de rest van Queen goed gevuld….

Actieoverzicht


Swipe