Prince

Hij is een van de meest veelzijdige, baanbrekende, originele en succesvolle artiesten van de laatste 25 jaar: Prince Rogers Nelson uit Minneapolis. Klein van stuk, maar hij loopt over van de creativiteit, brutaliteit en muzikaliteit. 

Prince is beinvloed door de muziek van Sly &The Family Stone, James Brown, Jimi Hendrix, Marvin Gaye, Carlos Santana, Curtis Mayfield en Joni Mitchell. Toch heeft zijn muziek een geheel eigen stijl.

Tot en met 2007 zijn er onder de naam Prince zo´n 40 albums uitgebracht. Veel muziekjournalisten beschouwen’ ‘Purple rain’ (1984) en ‘Sign of the times’ (1986) als zijn beste platen. Ook had hij diverse bijnamen, waarvan TAFKAP (the artist formerly known as Prince) de bekendste is, hoewel wij ‘His Royal Badness’ ook wel aardig vinden. Maar sinds een aantal jaren heet hij weer gewoon Prince.

Prince schreef ook nummers voor vele andere artiesten, zoals Chaka Khan, Sinead O´Connor en The Bangles. Hij ontdekte en begeleidde The Time, Apollonia 6 (later Vanity 6) en Sheila E.. Prince acteerde in, en regisseerde drie films (Under the Cherry Moon, Sign of the Times en Graffiti Bridge), en acteerde in Purple Rain.

Genoeg cv? Mooi. Nu over zijn muziek. Z’n eerste hit was ‘Controversy’ in 1981, maar twee jaar daarvoor had hij z’n debuut al gemaakt met het album ‘Prince for you’. Daarop viel meteen z’n voorliefde voor seks al op, want een titel als ‘Soft and wet’ voor een van de nummers sprak boekdelen.

De grote doorbraak kwam met het album en de film ‘Purple rain’ in 1984, waarbij vergelijkingen met Jimi Hendrix niet van de lucht waren. Hij kon perfecte popsingles combineren met een enorme muzikaliteit, een eigenschap die niet veel artiesten hebben. Luister maar eens naar ‘Kiss’. Op het eerste gehoor een doodsimpel liedje, maar als je doorluistert hoor je hoe knap het is om van zó’n eenvoudig nummer een klassieker te maken.

Na een paar rustige jaren kwam hij in 2007 groots terug met een record-brekende concertserie in Londen (in de gloednieuwe O2 Arena), een nieuw album (‘Planet earth’) en zowaar z’n eerste nieuwe Top 40-hit in elf jaar met ‘Guitar’.

Oké, Prince was (en is) ook wel een beetje gek, maar dat maakt de popmuziek juist zo leuk. Sterker nog, we hebben op dit moment een groot gebrek aan Princen in de muziek. Het wordt hoog tijd voor een opvolger…

Actieoverzicht


Swipe