Phil Collins

Drummers zijn niet de meest benijdenswaardige mensen in een band. Goed, ze zijn onmisbaar om het ritme aan te geven, maar ze zitten altijd wat verborgen, achteraan op het podium. Om met lede ogen te moeten kijken naar de zanger of gitarist die alle aandacht voor zich opeisen. Maar soms zijn er drummers die zich naar de voorgrond dringen. Phil Collins, bijvoorbeeld.

Phil werd in de jaren ’70 beroemd als drummer van Genesis. Na het vertrek van blikvanger Peter Gabriel werd Phil gepromoveerd tot zanger, waardoor hij nog meer in de schijnwerpers kwam te staan.

Logisch vervolg was dan ook een soloplaat, en die kwam er in 1981: ‘Face value’. Een bittere plaat over de nasleep van de echtscheiding (z’n eerste van vele) waar Phil op dat moment mee te maken had. ‘In the air tonight’, de single van het album, gaat er bijvoorbeeld over. Vooral dankzij die legendarische drumsolo werd ‘In the air tonight’ een klassieker.

Daarna ging het hek van de dam. Phil was een van de meest productieve artiesten van de jaren ’80, die met het grootste gemak een succesvolle solocarrière kon combineren met die als bandlid van Genesis. Oh, en hij was ook nog even acteur, zoals in de film ‘Buster’ en in de tv-serie Miami Vice.

In 1989 kwam het album But Seriously uit. Tekstueel geen vrolijke plaat, maar wel weer eentje die alle verkooprecords liet sneuvelen. De single ‘Another day in paradise’ werd al gauw het lijflied van menige daklozenorganisatie. Het geld dat opgehaald werd verdubbelde Phil.

Begin jaren ’90 stapte Phil uit Genesis, om zich helemaal op z’n soloplaten te kunnen richten. Bovendien was hij een nieuwe richting ingeslagen met het schrijven van muziek voor films en musicals, zoals de animatiefilms Tarzan en Brother Bear. In 1998 kreeg hij zelfs een Oscar voor de Beste Filmsong met ‘You’ll be in my heart’.

Inmiddels heeft Phil officieus afscheid genomen met zijn First Final Farewell Tour, een titel met een knipoog natuurlijk. Het is dus nog maar de vraag of het écht een afscheid is. Wedden dat hij vandaag of morgen weer met een nieuw soloalbum op de proppen komt? Er gaan geruchten over een nieuwe plaat in 2009. Bovendien heeft hij het druk met de exploitatie van zijn musical Tarzan, die in 2007 z’n Nederlandse première beleefde.

Actieoverzicht


Swipe