Nena

Duitsland had begin jaren ’80 wel wat goed te maken in de muziekwereld. Want tot dan toe bestond de Duitse inbreng in de internationale muziekwereld óf uit schlagers, óf uit disco-niemendalletjes. Serieuze rock uit Duitsland? Het bestond niet. Of liever gezegd: buiten de Duitse landsgrenzen bestond het niet, want we hoorden het nooit. Gelukkig bracht een jonge zangeres in 1983 verlossing.

Haar naam was Gabrielle Kerner, die in 1980 de band Nena had opgericht – genoemd naar haar koosnaampje dat ze als kind had gekregen toen ze in Spanje woonde. De new-wave-achtige muziek van Nena werd al snel gerangschikt onder ‘Neue Deutsche Welle’, de Duitse benaming van de new wave.

De band Nena brak in 1983 door met het nummer ‘99 Luftballons’, dat in Nederland een nummer 1-hit werd. De plaat deed het ook in Amerika erg goed; zo goed zelfs dat de Duitstalige versie gewoon in de top 10 stond. Een unicum, want zo vaak komt het in dat land niet voor dat een niet-Engelstalige plaat zo goed scoort. In Groot-Brittannië stond ’99 Red balloons’ op nummer 1; kennelijk hielden ze daar niet zo van de Duitse versie.

Na nog een paar hits begon Gabrielle in 1989 een solocarrière onder de naam Nena. Na jarenlang aanmodderen was ze in 2003 plotseling weer terug met de hit ‘Anyplace anywhere anytime’, een duet met Kim Wilde. Twee zwaargewichten uit de vrouwenrock van de jaren ’80, die het als dames van middelbare leeftijd veel beter deden in de Top 40 dan tijdens hun eerste carrière.

In 2005 verscheen haar autobiografie, Nena: Willst du mit mir gehen?. Het boek was een groot succes, waarmee haar status als een van de meest succesvolle Duitse rockzangeressen aller tijden nog maar eens werd bevestigd.

Actieoverzicht


Swipe