Nelly Furtado

Ineens was ze er, in 2001, met vrolijke, spring-in-het-veld-achtige liedjes die precies pasten bij haar uitstraling: Nelly Furtado.

De jonge Portugees/Canadese zangeres is inmiddels een volwassen vrouw (en moeder), maar schudt nog steeds heel aantrekkelijke hitsingles uit haar mouw.

Op haar dertiende had ze haar eerste groep, Nelstar, die haar triphopklanken liet horen op festivals en in nachtclubs.

In die nachtclubs kwam ze een producer tegen die haar in 1999 bij Dreamworks een platencontract liet tekenen.

Grammy's

Het resultaat was het album ‘Whoa, Nelly!’ en de hitsingles ‘I'm Like A Bird’ en ‘Turn Off The Light’. De platen werden wereldwijd uitstekend verkocht. Bovendien kreeg Nelly er een paar Grammy's voor.

Nelly versierde haar pop- en hip hop-liedjes met veel folkloristische invloeden van haar tweede vaderland Portugal, wat een erg prettige mix opleverde. Die mix werd voortgezet op ‘Folklore’, haar tweede album. ‘Powerless (Say What You Want)’ en ‘Força’ werden grote hits; de laatste was het thema van het EK voetbal in 2004 (we denken dat Dick Advocaat de plaat niet zo heel vaak draait thuis).

Hip-hop-meid

Nadat ze een kind had gekregen, ging Nelly in 2006 op een heel andere toer. Weg waren de onschuldige popliedjes, weg de Portugese invloeden. Op ‘Loose’ was een rechttoe-rechtaan hip hop-meid te horen, met hits als ‘Promiscuous’, ‘Maneater’ en ‘All Good Things (Come To An End)’ die in de verste verte niet leken op de liedjes van Nelly’s eerste twee albums. Een gedurfde overstap, maar een goeie: ‘Loose’ was succesvoller dan de vorige albums en Nelly’s succes was groter dan ooit.

Verder had ze hits met Justin Timberlake (‘Give it to me’) en Juanes (‘Te busque’). Geen spring-in-het-veld meer dus, maar wel een van de meest succesvolle vrouwen in de popmuziek van dit moment. En daar is ook weer heel wat voor te zeggen.

Actieoverzicht


Swipe