Mr. Big

Wat is het toch met de naam Mr. Big voor een band? In de popgeschiedenis waren er twee: een jaren ’70-popgroep en een jaren ’90-rockband uit de VS.

Beide bands hebben in ieder geval gemeen dat ze dezelfde inspiratie hadden voor de naam, namelijk een nummer van een oud album van The Free. Terwijl de jaren ’70-versie een eendagsvlieg was met ‘Romeo’ als enige hit, had de jaren ’90-versie (die dus helemaal niets met het eerste voorbeeld te maken had) wat meer uithoudingsvermogen.

De Amerikaanse Mr. Big was een stevige rockband met af en toe een zacht kantje. Die Mr. Big werd opgericht in 1989 en ging uit elkaar in 2002. De groep bestond uit Eric Martin, Billy Sheehan, Paul Gilbert en Pat Torpey.

In maart 1992 scoorde de groep wereldwijd een nummer 1-hit met de ballad ‘To be with you’. Later volgden nog ‘Just take my heart’ en de Cat Stevens-cover ‘Wild world’.

Nu waren er van meet af aan interne conflicten in de band over de muzikale koers, hoewel het publiek daar weinig van merkte. In 1996 verliet gitarist Paul Gilbert daarom de groep, hoewel hij als producent aanbleef. Mr. Big besloot hierop een aantal jaren de luwte op te zoeken.

In 1999 kwam de groep weer bij elkaar. Gilbert weigerde zich aan te sluiten, waarna Richie Kotzen de nieuwe gitarist werd. Maar ook in deze samenstelling bleven er onenigheden bestaan. Na verschijning van het album ‘Actual size’ in 2001 werd Billy Sheehan uit de groep gezet, maar niet veel later werd besloten deze maar gewoon op te heffen. En zo was Mr. Big, na 3 hits en 18 albums, vele ervaringen rijker en illusies armer. In 1996 verscheen nog een verzamelalbum, ‘Big bigger biggest’, een paar jaar later gevolgd door een greatest hits-dvd.

Toch schijnt Mr. Big nog altijd érg groot te zijn in Japan. Maar ja, wat heb je daaraan als je daar vervolgens geen plaat méér door verkoopt….

Actieoverzicht


Swipe