Michael Jackson

Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana. Vader Joe was van de strenge opvoeding en de harde hand, en de nare ervaringen uit zijn jeugd waren bepalend voor de rest van zijn leven.

Hij was amper tien toen hij al een wereldster was, dankzij z’n plek in The Jackson Five. Maar Michael (lees: zijn platenmaatschappij) wilde méér en hij maakte in 1972 zijn eerste soloplaten. Het was meteen raak met ‘Ben’, een liedje over een rat die Ben heette.

Off The Wall

Na nog een paar weinig succesvolle soloplaten werd hij in 1978 gevraagd een rol te spelen in de film 'The Wiz', met Diana Ross. Die film bleek bepalend voor de rest van z’n carrière. Want de muziek in 'The Wiz' werd geproduceerd door Quincy Jones, en de ontmoeting met Quincy was voor Michael een openbaring. Hij vroeg hem of hij het eerstvolgende album van Michael wilde produceren, met als resultaat het album ‘Off The Wall’. Quincy en Michael bleken een perfect tandem te zijn, want zelden had pop, soul, r&b en funk zó swingend geklonken als op ‘Off The Wall’.

Thriller

In 1982 kwam de opvolger uit, die alle records zou doen verbleken: ‘Thriller’. Bijna vijftig miljoen albums zijn er in de afgelopen vijfentwintig jaar van verkocht, waarmee het veruit het bestverkochte album aller tijden is.

Na Thriller volgde vijf jaar stilte, maar in 1987 voltooide Michael met Quincy Jones zijn nieuwe plaat, ‘Bad’. Daarop stonden maar liefst vijf Amerikaanse nummer 1-hits, te weten ‘Smooth Criminal’, ‘Bad’, ‘The Way You Make Me Feel’, ‘Man In The Mirror’ en ‘Dirty Diana’). Jackson maakte op dat moment de meest grootschalige en lucratieve tournee ooit, met optredens op alle continenten. Eind 1991 volgde ‘Dangerous’, dat Michael’s derde album op rij werd waarvan meer dan twintig miljoen exemplaren werden verkocht.

Wereldvreemd

Maar ja, de jaren ’90 werden een decennium dat Michael het liefste had overgeslagen. Want de combinatie van een abnormale jeugd en ongekend veel succes op latere leeftijd hadden van Michael een wat wereldvreemd figuur gemaakt.

Op zich niks mis mee, maar kennelijk had Michael een wat donkerder kant dan we van hem vermoedden. Rechtszaken over vermeende ontucht deden zijn carrière niet veel goed, en zijn platenverkoop stortte dan ook volledig in – ondanks het succes van de verzamelaar ‘HIStory: Past Rresent And Future Book 1’ uit 1995.

Op donderdagavond 25 juni 2009 is Michael Jackson in Los Angeles overleden aan een hartstilstand.

Actieoverzicht


Swipe