Michael Bublé

"You pronounce it Boo-blay." Zo werd Michael Bublé op de Noord-Amerikaanse markt bij het Engelssprekende publiek geïntroduceerd. Maar sindsdien is "Boo-blay" ook ver buiten zijn eigen thuisland Canada een bekende naam.

Van alle muziekprijzen die er in Canada worden uitgedeeld, wordt een groot deel de laatste jaren rechtstreeks naar de schoorsteenmantel van Michael Bublé doorgesluisd. Bij de Grammy's viel de zanger nog maar twee keer in de prijzen: in 2008 won hij het 'Best Traditional Pop Vocal Album'-beeldje voor zijn album 'Call Me Irresponsible'. Twee jaar later kon hij er een tweede naast zetten voor 'Michael Bublé Meets Madison Square Garden'.

Kortom, als we Michael Bublé in feiten samenvatten: vier Grammynominaties, twee verzilverd. We tellen behoorlijk wat albums, waarvan 'Michael Bublé', 'It's Time', 'Call Me Irresponsible', 'Michael Bublé Meets Madison Square Garden' en 'Crazy Love' de bekendsten zijn. Dubbel platina voor zijn album 'Call Me Irresponsible' en uiteraard in 2009 een superhit met 'Haven't Met You Yet'.

Authentiek

Maar de feiten zijn juist níet waar het bij Michael Bublé om gaat. Zijn populariteit is zo groot omdat hij zo authentiek mogelijk z'n teksten probeert over te brengen. Tijdens de opnames van zijn laatste album 'Crazy Love' sloot hij zich dan ook niet volledig af met een koptelefoon op in de studio. Hij liet de deur van de studio open, zodat hij precies kon horen hoe alle instrumenten bij elkaar klonken. Zodat de luisteraar het gevoel zou hebben vlak naast de opnames te zitten.

Jazzvirus

Hij was niet altijd in de luxepositie om zijn eigen albums in de studio op te nemen. Michael werd in 1975 geboren en al op jonge leeftijd werd hij aangestoken door het jazzvirus, nadat zijn opa hem veel jazzplaten liet horen. In de beginfase van zijn carrière pakte hij alles aan om maar te mogen zingen: hij deed mee aan talentenjachten, trad op op cruiseschepen, in winkelcentra, in bars, clubs en hij wilde zelfs wel optreden als een zingende kerstman.

Een optreden op een bedrijfsfeest zorgde voor Bublé's doorbraak. Via via mocht hij zingen op de trouwerij van een Canadese ministersdochter. Daar zong hij het bekende nummer ‘Mack The Knife’, waarna hij werd voorgesteld aan producer David Foster, die hem tekende voor het 143 label. Daar bracht hij in 2003 zijn eerste album ‘Michael Bublé’ uit.

Geen eendagsvlieg

Ondanks dat z'n muziek commercieel genoeg klinkt om door een groot publiek gewaardeerd te worden, grijpt Bublé regelmatig terug naar de 'muziek van toen'. Frank Sinatra, Leonard Cohen, Eric Clapton, Stevie Wonder. Op 'It's Time' staan covers van The Beatles en Ray Charles. Halverwege 'Haven't Met You Yet' hoor je zelfs een 'Penny Lane'-achtig intermezzo. Bij het nummer 'How Can You Mend A Broken Heart' (origineel van de Bee Gees) zingt Barry Gibb de achtergrondzang.

Kortom, er is voor ieder wat wils met Michael Bublé. En gezien zijn nog steeds voortdurende populariteit heeft Michael Bublé bewezen geen eendagsvlieg te zijn.

Actieoverzicht


Swipe