Meat Loaf

Eigenlijk, als je het goed beschouwt, kán Meat Loaf helemaal niet. De muziek is eigenlijk veel te veel over the top om serieus genomen te worden. En Meat Loaf zelf is ook eigenlijk al te merkwaardig om met serieuze ogen naar te kijken.

En toch flikt hij het al bijna 30 jaar om ons keer op keer te verrassen. Waarom toch?

Achter de bombastische rockfiguur Meat Loaf gaat de ietwat verlegen Marvin Lee Aday schuil. Geboren in Dallas op 27 september 1947. Zijn enorme postuur levert hem op school de bijnaam Meat Loaf op, wat gehaktbrood betekent. In 1975 horen we voor het eerst van hem als hij Eddie speelt in de Rock Horror Picture Show, maar de grote doorbraak komt als hij in 1977 het album ‘Bat out of hell’ (vrij vertaald: Een duveltje uit een doosje) uitbrengt. Nou ja, grote doorbraak – het duurt vervolgens nog twee jaar voordat het album eindelijk wordt opgemerkt.

Maar dan is ook meteen het hek van de dam. ‘Paradise by the dashboard light’ wordt een klassieker (en is dat nog steeds), en ‘Bat out of hell’ blijft jarenlang in de Britse en Amerikaanse albumlijsten genoteerd staan.

In de jaren 80 is het sukkelen met Meat Loaf; de albums verkopen niet en de singles nog minder. Meat Loaf weet wat hij moet doen om het tij te doen keren: hij moet dat aloude Bat out of Hell-concept weer van stal halen. Dat doet hij in 1993 als hij ‘Bat out of hell 2’ uitbrengt, opnieuw geproduceerd door zijn mentor Jim Steinman. Het succes van deel twee is bijna nog groter dan deel één. ‘I’d do anything for love (But I won’t do that)’ wordt wereldwijd een grote nummer 1-hit; in Nederland is het zijn eerste nummer 1 in veertien jaar.

In 2006 volgt Bat out hell III, maar dan lijkt de magie wel uitgewerkt: het album wordt geen al te groot succes en een concert in Amsterdam wordt door de pers neergesabeld. In de laatste maanden van 2007 komt plotseling flink de klad in Meat Loafs ‘Three bats tour’. De corpulente zanger heeft aanhoudende stemproblemen en menig optreden wordt gecanceld zonder vervangend concert. Ook het concert van 20 november in ons land gaat niet door. Voor een Amerikaanse camera heeft Aday zelfs al afscheid genomen van zijn publiek, dat hij bedankte voor de afgelopen 30 jaar.

Of dat het definitieve afscheid is van Meat Loaf? Ach, de tijd zal het leren. Ongetwijfeld tovert hij wel weer een of ander duveltje uit een doosje….

Actieoverzicht


Swipe