Marco Borsato

Marco Borsato werd geboren op 21 december 1966 in Alkmaar. In 1990 brak hij door als zanger nadat hij de Soundmixshow won met zijn versie van ‘At This Moment’ van Billy Vera. Het was het begin van een duizelingwekkende carrière.

Daar zag het in het begin niet naar uit, want na ‘At This Moment’ (waarvan Marco ook een Italiaanse versie, ‘Emozione’, had opgenomen) werden de resultaten van zijn platen stuk voor stuk minder. In 1994 kreeg hij zelfs een ultimatum van zijn platenmaatschappij: z’n eerstvolgende plaat moést een succes worden, anders zou hij de laan uitgestuurd worden.

Marco koos eieren voor z’n geld en gooide het over een heel andere boeg. Hij ging Nederlandstalig, een besluit dat hij nam met zijn nieuwe producer, John Ewbank. Op het album ‘Marco’ uit 1994 stonden weliswaar nog steeds Italiaanse liedjes, maar dan allemaal voorzien van een Nederlandse tekst. Een daarvan was ‘Dromen Zijn Bedrog’, dat in 1983 al door de Italiaanse zanger Riccardo Fogli was gezongen als ‘Storie Di Tutti E Giorni’.

De single stond maar liefst twaalf weken op 1 in de Top 40. Hij kwam hiermee in het Guinness Book of Records, een record dat nog altijd staat (en later werd bedreigd door... Marco zelf, toen ‘Rood’ elf weken bovenaan bleef). Het was een plek die Marco wel beviel, want hij heeft daarna nóg zo vaak op nummer 1 gestaan, dat het bijna niet meer te tellen is; meer dan welke andere Nederlandse artiest dan ook.

Kortom, bij Marco werd alles alleen maar groter, mooier en succesvoller. In 2006 werd zijn vermogen door Quote 500 geschat op 27 miljoen euro: op dat moment de rijkste zanger van Nederland. Het kan verkeren, want in september 2009 ging zijn bedrijf The Entertainment Group failliet. Dat zorgde niet alleen voor veel financieel, maar ook voor persoonlijk leed. Toch kwamen er uit deze vervelende periode ook goede dingen naar voren, zoals de hit die Borsato met Guus Meeuwis scoorde: 'Schouder Aan Schouder'. Aanvankelijk opgenomen voor het WK 2010, maar eigenlijk ging het over hun gezamenlijke strijd in deze moeilijke periode.

Dus, Marco heeft ook de keerzijde van het succes leren kennen, maar blijft gewoon doorgaan met waar hij goed in is: muziek maken. Dat blijkt wel weer nu hij met zijn nieuwste single 'Muziek' wederom de hitlijsten aanvoert!

Actieoverzicht


Swipe