Madonna

Het was een mooie zomer, die van 1958. Vooral voor de toekomst van de popmuziek, want in die zomer werden drie kinderen geboren die de jaren ’80 zouden gaan domineren: Prince in juni, Madonna en Michael Jackson in augustus.

Inderdaad, de twee grootste pophelden van de twintigste eeuw schelen maar dertien dagen: Madonna werd op 16 augustus geboren, Michael op 29 augustus.

Toch zag het er niet naar uit dat Madonna op hetzelfde niveau zou staan als Michael. Was hij al op z’n tiende een wereldster, bij Madonna ging het wat moeizamer.

Zo moest ze zich in de jaren ’70 behelpen met wat achtergrondwerk (bij onder meer Patrick Hernandez), ondeugende fotoreportages en vage discoplaten. Bovendien zat ze in een paar onsuccesvolle bandjes.

Ziekenhuis

Alles veranderde in 1982, toen ze een platencontract tekende met het label Sire Records. (Dat gebeurde terwijl de directeur in het ziekenhuis lag, maar hij wilde Madonna zó graag hebben dat ze naar het ziekenhuis moest om haar handtekening te zetten). Een jaar later verscheen haar eerste album, simpelweg ‘Madonna’ getiteld. De single ‘Lucky Star’ flopte nog, maar de opvolger ervan, ‘Holiday’, werd de eerste van vijftig Top 40-hits van de zangeres.

Binnen de kortste keren had Madonna de wereld veroverd met haar ondeugende, brutale, uitdagende, sexy, mediagenieke en poppy uitstraling en dito liedjes. ‘Holiday’ werd een hit, ‘Borderline', ‘Like A Virgin’ en ‘Material Girl' ook. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dat allemaal in amper twee jaar tijd.

Flops

Heeft ze ooit flops gemaakt? Jawel, de film 'Shanghai Surprise' uit 1985, bijvoorbeeld. Of eigenlijk elke andere film die ze maakte (behalve 'Desperately Seeking Susan' en 'Evita'). Maar ze is op haar best in de platenstudio, zoals ze in 1989 weer bewees met het opmerkelijke ‘Like A Prayer’.

Ray Of Light

In de jaren ’90 dreigde Madonna even de weg kwijt te raken, met een paar zwakke albums en het geruchtmakende fotoboek ‘Sex’. Gelukkig hervond ze zichzelf weer in 1997 met het album ‘Ray Of Light’, waarop ze volop experimenteerde met superhippe techno en spirituele liedjes. Madonna was op haar veertigste weer helemaal terug.

Meer dan muziek

Inmiddels doet ze veel meer dan alleen maar muziek maken. Ze schrijft kinderboeken, bijvoorbeeld. In 2007 verschenen vier boeken van haar hand, onder meer ‘The English Roses: Too Good To Be True’. Daarnaast regisseert ze haar eigen films en heeft ze samen met haar dochter Lourdes een kledinglijn voor kinderen, 'Material Girl' genaamd.

Na het album 'Hard Candy' uit 2008 bleef het op muzikaal gebied lang stil rondom 'The Queen Of Pop'. Maar in februari 2012 kwam ze terug met een nieuwe single, 'Give Me All Your Luvin''. Haar album 'MDNA' volgende een maand later, en op 7 juli 2012 staat ze in Ziggo Dome voor een concert waarvan Sky Radio trotse mediapartner is!

Actieoverzicht


Swipe