Lionel Richie

Ok, tegenwoordig staat z’n dochter Nicole Richie misschien vaker in de schijnwerpers dan hij zelf, maar uiteindelijk is wel duidelijk wie er meer talent heeft. Dat is vader Lionel natuurlijk, die ons in de afgelopen 35 jaar zo vaak heeft getrakteerd op érg prettige hits.

In de jaren ’70 begon zijn carrière als saxofonist van The Commodores, een vriendenband die begin jaren ’70 bij Motown terechtkwam. Langzaam maar zeker groeide de invloed van Lionel op de muziek van zijn band, zodat hij een paar jaar later geen anonieme saxofonist meer was, maar de blikvangende zanger. Bovendien schreef en produceerde hij de meeste hits, zoals ‘Three times a lady’, ‘Still’ en ‘Sail on’.

In 1982 begon Lionel aan zijn solocarrière. Zijn eerste album, ‘Lionel Richie’ (1982), met als eerste single ‘Truly’, werd meteen succes en werd een van de bestverkopende albums van dat jaar. Het tweede album, ‘Can't slow down’ (1983), was nog succesvoller dankzij de nummer 1-hits ‘Hello’ en ‘All night long’.

Lionel stond op het absolute toppunt van zijn roem toen hij in 1985 met Michael Jackson ‘We are the world’ schreef voor USA For Africa. Bovendien zong hij de eerste paar regels en was hij een van de artiesten die in de zomer van dat jaar optrad op Live Aid. Een jaar later had hij opnieuw een hit met ‘Dancing on the ceiling’.

Begin jaren ’90 – een paar scheidingen verder – had hij een hit met ‘My destiny’, die z’n status als een van de beste en aardigste zangers van de laatste jaren nog maar weer eens bevestigde.

Daarna teerde hij vooral op oude hits, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon: het album ‘Renaissance’ uit 2000 bevatte de verrassend grote hit ‘Angel’, waarmee Lionel bewees ‘er nog steeds bij te horen’.

Lionel treedt nog veel op en is vooral in Nederland mateloos populair. TV-maker Ivo Niehe noemde hem vorig jaar “de enige wereldster met een hart van goud en zonder kapsones”. En wie zijn wij om Ivo tegen te spreken….?

Actieoverzicht


Swipe