Krezip

Kun je tegenwoordig nog doorbreken met één optreden? Soms wordt er gezegd dat dat niet meer kan, maar Krezip is het levende bewijs van het tegendeel. Want dat ene, korte optreden op Pinkpop in 2000 betekende de definitieve doorbraak van de Tilburgse band.

Jaar van oprichting voor Krezip is 1997. Ze werden vooral geïnspireerd door de Belgische band K's Choice. De naam Krezip heeft geen echte betekenis, behalve dat het een anagram van ‘perzik’ is. De groep moet het de eerste jaren vooral hebben van de opgebouwde reputatie in het clubcircuit. In eigen beheer brengen ze 2 democassettes uit en daarna (in 1999) de demo-cd ‘Run around’, maar die valt niemand op.

Maar dat verandert als ze begin 2000 het album ‘Nothing less’ uitbrengen. Naar aanleiding daarvan worden ze uitgenodigd voor Pinkpop, en mede dankzij de meegereisde fanatieke fans wordt dat een historisch optreden. Vooral ‘I would stay’, dat zangeres Jacqueline Govaert in haar eentje achter de piano zingt, maakt veel indruk. Geen wonder dan ook dat de studioversie van het nummer later die zomer een nummer 1-hit wordt.

Het kostje van Krezip is allang gekocht. In de jaren na 2000 teren ze moeiteloos op dat ene succes, met uitverkochte clubtoers en goedlopende albums. Raar is het dan als ze in 2004 door hun platenmaatschappij op straat worden gezet. Gelukkig vinden ze onderdak bij een nieuw label, waarop ze in 2005 het album ‘What are you waiting for’ uitbrengen. De nummer 1-notering van het album bewijst het ongelijk van hun oude platenmaatschappij.

Na een jaartje rust verschijnt in 2007 het album ‘Plug it in’. Een plaat die niet enthousiast wordt ontvangen door de critici, maar de fans vinden ‘m goed genoeg om er een top 10-album van te maken. Toch worden de singles van het album geen grote hits.

Omdat het tien jaar geleden is dat Krezip werd opgericht, wordt in 2007 een tv-documentaire van de band gemaakt. Reken maar dat daar ook beelden in zitten van dat ene optreden op Pinkpop 2000. Een optreden waar veel andere Nederlandse bands ongetwijfeld met jaloezie naar zullen kijken. Hadden zij maar eens zo’n kans om door te breken…

Actieoverzicht


Swipe