Kelly Clarkson

Er wordt wel eens lacherig gedaan over tv-shows als 'Idols', 'X Factor' en dergelijke. De winnaars van die shows zouden geen échte talenten zijn en zouden klaargestoomd worden voor slechts een eenmalige hit, om vervolgens meteen weer vergeten te worden.

Nou is dat in de meeste gevallen ook wel zo (Jamai, Jim, Raffaëlla, Men2B), maar soms is er een Idols-winnaar die het tegendeel bewijst. Kelly Clarkson, bijvoorbeeld.

In 2002 won zij de eerste serie van de Amerikaanse versie van 'Idols'. Sindsdien is ze in Amerika en daarbuiten ongekend populair. Het winnen van 'American Idol' in 2002 bezorgde Kelly een platencontract en haar droom kwam uit: het opnemen van een eigen album, 'Thankful'. De eerste single 'A Moment Like This' ging meteen naar nummer één in de Amerikaanse hitlijsten. Haar Nederlandse doorbraak kwam met 'Miss Independent', een top tien-hit in 2003.

Op één in Nederland

Om het lot van al die andere 'Idols'-winnaars te ontlopen, wist Kelly dat ze met een stevig en vooral góed tweede album moest komen. Dat werd 'Breakaway', waarop ze nogal opviel door haar stevige rocknummers. Eigenlijk was ze de eerste die stevige rock combineerde met dansbare pop. Luister maar eens naar nummers als 'Breakaway' en 'Since U Been Gone'. Ook dit werd een hit. Maar haar grootste Nederlandse hit had ze met 'Because Of You'. Begin 2006 bereikte deze ballad de nummer één-positie in de Nederlandse hitlijsten.

Ruzie met de platenmaatschappij

Na het succes van het album 'Breakaway' was het een moeilijke taak om met een opvolger te komen. 'My December' werd het resultaat, een vrij ruw en donker album waarop Kelly zelf had meegeschreven aan de nummers. Echter was haar platenmaatschappij niet erg tevreden over het album, maar toch werd het uitgebracht en leverde bescheiden hits op als 'Never Again' en 'Sober'.

Haar platenmaatschappij schonk helaas weinig aandacht aan de promotie van het album, waardoor het al snel uit de hitlijsten verdween. Een boze Kelly ontsloeg haar manager, cancelde haar tournee en was van plan het heel anders aan te pakken.

Met een nieuwe manager en producer kwam Kelly Clarkson begin 2009 terug met het album 'All I Ever Wanted'. Vooral de eerste single, 'My Life Would Suck Without You' deed het goed in de hitlijsten. Na een succesvolle tour maakt Kelly een klein uitstapje naar countrymuziek door een duet op te nemen met countryster Jason Aldean. Het nummer 'Don't You Wanna Stay' bereikt de eerste plek in de Amerikaanse countrycharts en is inmiddels het meest gedownloade countryduet aller tijden.

Sindsdien is Kelly Clarkson eigenlijk niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Het album 'Stronger' uit 2010 werd goed ontvangen. Het was toen even stil rond de zangeres, maar eind 2012 lanceerde Kelly haar album 'Greatest Hits - Chapter 1', een verzamelcd met hits van haar vijf eerder uitgebrachtge albums. Eind 2013 bracht Kelly haar kerstalbum 'Wrapped In Red' uit. Inmiddels zijn er ook plannen voor een zevende studioalbum. Die plaat moet in 2014 uitkomen.

In 2013 trouwde Kelly met Brandon Blackstock. In november van dat jaar maakte de zangeres bekend dat ze haar eerste kindje zou krijgen.

Een échte American Idol dus, deze Kelly! Ze werd daarom in 2010 niet voor niets verkozen tot meest succesvolle winnaar van de talentenshow.

Actieoverzicht


Swipe