Keane

De Britse band Keane ontstond in 1997, toen drie jongens met een gezamenlijke interesse voor muziek samen op school zaten.

Het waren zanger Tom Chaplin, multi-instrumentalist Tim Rice-Oxley en drummer Richard Hughes. Er werd wat opgetreden op schoolfeesten, maar echt vreselijk opschieten deed het allemaal niet.

In 2001 kwam er een kink in de kabel, omdat de gitarist de band verliet. Na een rustperiode begon Keane weer op te treden en zo werden ze opgemerkt door Simon Williams van een klein platenlabel, die wel een single van ze wilde uitbrengen.

Veelbelovend

Het werd ‘Everybody’s Changing'. De single werd alleen in Groot-Brittannië een klein hitje, maar de band werd in ieder geval opgemerkt door de landelijke media. Eind 2003 werden ze door de BBC zelfs uitgeroepen tot ‘Meest veelbelovende band voor 2004’. Die verwachting kwam dubbel en dwars uit. Want begin 2004 verscheen het debuutalbum 'Hopes And Fears', waarna de singles 'Somewhere Only We Know' en het opnieuw opgenomen 'Everybody's Changing' grote hits werden.

Geen gitarist

Keane viel op omdat er geen gitarist in de band zit; het belangrijkste instrument is de piano van Tim Rice-Oxley. De band heeft zichzelf 'Keane' genoemd naar een goede vriendin van de moeder van Tim, die een paar jaar geleden is overleden.

'Hopes And Fears' werd in de zomer van 2006 opgevolgd met 'Under The Iron Sea', dat minstens zo succesvol was. 'Is It Any Wonder' en 'Crystal Ball' werden grote hits. Ook de albums die volgden bereikten al snel de hoogste regionen van de hitlijsten, hun concerten zijn steevast uitverkocht en zanger Tom Chaplin is inmiddels afgekickt van de drank en drugs. En met de komst van bassist Jesse Quin lijkt niks Keane in de weg te staan voor een prachtige muzikale toekomst!

Actieoverzicht


Swipe