Katrina & the Waves

Gek eigenlijk: Katrina & The Waves zijn eigenlijk maar bekend van twee liedjes, waarvan één de Top 40 nooit heeft gehaald, en tussen beide hits zat maar liefst twaalf jaar. Niet erg volgens het pop-boekje, maar Katrina en haar Waves kwamen er goed mee weg.

Het eerste van die twee liedjes was ‘Walking on sunshine’, een zomerse plaat uit 1985 die nooit in de Top 40 heeft gestaan. Toch kennen we ‘m na ruim 20 jaar nog altijd, vooral als het ’s zomers lekker warm wordt. Na nog een geflopte single (‘Sun street’) verdwenen Katrina & The Waves jarenlang van het toneel, totdat ze in 1997 terug kwamen met het Eurovisie-liedje ‘Love shine a light’.

De band werd geleid door Katrina Leskanich, een Amerikaanse zangeres die in de jaren ’80 naar Groot-Brittannië was gekomen. Katrina richtte de band in 1981 op in Cambridge. Gitarist Kimberley Rew had ervaring opgedaan bij de Soft Boys. In 1985 ontving Katrina een Grammy Award (voor Beste Nieuwe Artiest) en voor ‘Walking on sunshine’.

In de jaren ’90 verdwenen Katrina & The Waves langzaam maar zeker uit beeld, totdat Katrina en Kimberley in 1996 het verzoek kregen om een liedje te schrijven voor een campagne van de Britse hartstichting. De titel werd ‘Love shine a light’, maar Kimberley en Katrina vonden het nummer zó goed dat ze het inzonden voor de Britse voorselectie voor het Eurovisie Songfestival.

Tot hun eigen verbazing werd het liedje uitgekozen, zodat ze in mei van dat jaar in Ierland de Britse inzending waren voor het festival. Snel werd er een nieuwe band gezocht die als ‘The Waves’ op het Eurovisie-podium achter Kimberley en Katrina stonden. ‘Love shine a light’ won glansrijk en werd een dikke Top 40-hit.

Maar ja, opnieuw kon Katrina het succes niet voortzetten. Ze verdween weer razendsnel in de vergetelheid. Nou ja, op een paar presentatiebeurten voor BBC Radio 2 en een poging om via Zweden(!) zich opnieuw te plaatsen voor het Eurovisie Songfestival na, dan.

Actieoverzicht


Swipe