John Legend

Een van de grootste ontdekkingen van de laatste jaren: John Legend, de Amerikaanse r&b/soulzanger die met hits als ‘Ordinary people’, ‘Save room’ en ‘PDA (We just don’t care)’ wereldberoemd werd.

John is geboren op 28 december 1978 in Springfield, Ohio en is een zanger, tekstschrijver en producer. In 2004 kwam hij in de bekendheid door zijn album ‘Get lifted’, geproduceerd door Kanye West. Daarnaast heeft hij veel gedaan met met Jay-Z, Lauryn Hill en The Black Eyed Peas. Legend beschrijft zijn eigen muziek als soul met gospel-invloeden gemixt met hiphop, echt een ‘feel-good sound’.

Legend heet trouwens eigenlijk John Stephens. Toen hij 4 jaar oud was, begon hij te spelen op een piano die in het ouderlijk huis stond. Enkele jaren later kwam hij in het kerkkoor terecht. Veel van zijn gospelnummers leerde hij van zijn grootmoeder. Legend werd in zijn vroege jaren geïnspireerd door Jodeci, Boyz II Men, LL Cool J, MC Hammer en vooral door Michael Jackson.

Langzaam werd Legend bekend en trad hij op in nachtclubs in New York, Washington D.C. en Philadelphia Later kwam hij via zijn vroegere huisgenoot Devon Harris in aanraking met Kanye West, Harris’ neef. Hiermee begon een innige samenwerking tussen de twee. In 2004 bracht West zijn eerste album ‘College dropout’ uit, een album waar Legend veel aan heeft meegewerkt. Als tegenprestatie produceerde West vele tracks voor Legends eerste album ‘Get lifted’. Ook werkte John voor anderen; zo schreef hij ‘You don’t know my name’ van Alicia Keys.

Met die plaat was John’s doorbraak een feit, want hij verkocht er miljoenen exemplaren van en hij kreeg er ook nog eens drie Grammy Awards voor.

In 2006 bracht Legend zijn tweede album uit, ‘Once again’. Voor dit album werkte hij opnieuw met Kanye West en Will.i.am van The Black Eyed Peas.

Twee jaar later, in 2008, bracht Legend het album 'Evolver' uit en in 2010 lag de plaat 'Wake Up!' in de schappen. Zijn laatste album stamt uit 2013: 'Love In The Future', waarmee hij de derde plaats in de Nederlandse Album Top 100 bereikte. Het bleek een speciaal album te worden, want met het nummer 'All Of Me' van deze plaat, scoorde John zijn allereerste nummer 1-hit in ons land! Daarnaast kunnen de fans van Legend hun hart ophalen, want dit jaar komt de zanger naar ons land! Legend treedt in oktober op in de Ziggo Dome in Amsterdam. We zijn dus nog lang niet uitgekeken op deze topartiest!

Actieoverzicht


Swipe