James Morrison

James Morrison was in 2006 het antwoord op James Blunt. Die lag in Groot-Brittannië nogal onder vuur omdat hij te 'soft' was, maar de platenmaatschappijen waren jaloers op het succes van Blunt. Dus wat deden ze: ze probeerden een wat stoerdere versie van James Blunt te vinden. En die vonden ze, in de persoon van James Morrison.

Morrison werd op 10 juli 1984 geboren als James Morrison Catchpole. Op 13-jarige leeftijd begon James op eigen houtje gitaar te spelen nadat zijn oom hem had voorgedaan hoe je een bluesriff speelt. Nadat hij jaren songs van andere artiesten speelde, begon Morrison zelf liedjes te schrijven.

Grote hits en uitverkochte concerten

In 2005 tekende hij een platencontract bij Polydor en trad hij als support-act op tijdens een tour van zangeres Corinne Bailey Rae. Het nummer 'You Give Me Something' werd als eerste single uitgebracht en werd zowel in Engeland als Nederland een grote hit.

Morrisons debuutalbum 'Undiscovered' verscheen kort na de single en kwam een week na release op nummer één binnen in de Britse albumchart. Ook in Nederland drong het album de top vijf van de Album Top 100 binnen en leverde verder nog de hitsingles 'Wonderful World' en 'The Pieces Don't Fit Anymore' op. Dat Nederland in de ban was van James Morrison bleek wel uit de uitverkochte concerten in de Melkweg en de Heineken Music Hall.

Duet met Nelly Furtado

Na een jaar lang touren en liedjes schrijven, bracht James Morrison in september 2008 zijn tweede album uit, 'Songs For You, Truths For Me'. De tweede single van het album, 'Broken Strings', is een duet met Nelly Fortado en deed het erg goed in de hitlijsten. Ook krijgt hij de Heineken Music Hall en Paradiso weer overvol en scoorde hij hits met 'Please Don't Stop The Rain' en 'Nothing Ever Hurt Like You'.

The Awakening

Op 23 september brengt James zijn derde album uit, getiteld 'The Awakening'. Volgens James is het zijn beste album tot nu toe en is hij ontzettend blij met het resultaat. "Er zijn wat dingen in mijn leven gebeurd de afgelopen tijd, maar ik ben positief gebleven en heb alle gebeurtenissen verwerkt in dit album," aldus James. "Ik heb alles gegeven en ik denk dat het mijn beste album tot nu toe is."

Op 'The Awakening' heeft de voorliefde van James voor classic soul zoals Marvin Gaye, Stevie Wonder en Otis Redding een plek gekregen, maar tegelijkertijd zijn de songs voorzien van een modern jasje. De eerste single is het opzwepende 'Slave To The Music', momenteel te horen bij Sky Radio 101 FM. Een ander opvallend nummer is 'Up', een duet met Jessie J.

Actieoverzicht


Swipe