James Blunt

Hits scoren? James Blunt had eigenlijk een heel andere toekomst voor zichzelf in gedachten. Want James Hillier Blount, zoals hij eigenlijk heet, was vroeger officier in het Britse leger. Ook had hij dienst tijdens de begrafenis van de koningin-moeder Elizabeth in 2002, waarbij hij onder andere haar kist moest dragen.

Maar in plaats van een carrière in het leger koos James toch maar voor een avontuur in de muziek. Hij schreef een paar liedjes, waarmee hij in 2003 naar Los Angeles trok. Daar ontmoette hij Linda Perry, met wie hij een paar demo's opnam. Via Linda kwam James in contact met andere componisten, met wie hij onder meer ‘You’re Beautiful’ schreef.

You're Beautiful

Als we de muziek van het eerste decennium van de 21e eeuw op een rijtje gaan zetten, is de kans erg groot dat ‘You’re Beautiful’ uit 2005 heel hoog eindigt in zo’n lijstje. Want het is één van de meest herkenbare liedjes van de afgelopen jaren. Zelfs zó herkenbaar dat er James Blunt-vrije weekenden op de radio werden georganiseerd voor mensen die het écht niet meer aankonden.

Ondanks dat 'You're Beautiful' zorgde voor een tijdelijke maar algehele James Blunt-moeheid bij het publiek, ging hij lekker verder met singles uitbrengen. Van zijn eerste album 'Back To Bedlam' werden 'Goodbye My Lover' en 'Wisemen' namelijk ook nog top 10-hits in Nederland. Men was hem dus toch nog niet zo zat als misschien politiek correct was om te zeggen. Dit bleek helemaal bij uitkomst van zijn tweede album 'All The Lost Souls', waarvan '1973' ook werd grijsgedraaid.

Kritiek

In 2006 kreeg hij nog wel een handvol awards, maar gek genoeg werd hij in de Britse pers smadelijk neergesabeld. Want die liedjes op zijn album ‘Back To Bedlam’ waren niet meer dan wat gedreutel, liedjes zonder diepgang, gezongen met een stem die meer leek op die van een kleuter dan van een volwassen vent, vonden critici. James haalde waarschijnlijk z’n schouders op terwijl hij lachend z’n steeds maar groeiende bankrekening checkte. Hij heeft zelfspot genoeg om zich er niet druk over te maken.

Inmiddels heeft James Blunt met hits als 'Stay The Night', 'Some Kind Of Trouble' en 'Bonfire Heart' bewezen geen eendagsvlieg te zijn. Wat je er ook van vindt, James Blunt maakt gewoon popnummers die goed blijven hangen bij het publiek. En dat publiek kan, gelukkig maar voor James, nog steeds geen genoeg van hem krijgen!

Actieoverzicht


Swipe