Ilse DeLange

Eigenlijk is het wel grappig: de carrière van Ilse DeLange gaat tegen heel wat logica in. Ga maar na: ze is groot geworden in een genre dat in Nederland niet groot is, ze komt uit een regio waar niet zo heel veel popsterren vandaan komen en ze heeft tot twee keer toe het ontslag van een platenmaatschappij overleefd.

En waarmee gaat Ilse DeLange dan tegen die logica in? Gewoon, met een prachtige stem en heerlijke, tijdloze liedjes.

Ilse werd geboren in Almelo op 13 mei 1977. Ze begon haar loopbaan op achtjarige leeftijd in playbackshows. Jaren later besloot ze écht te gaan zingen.

Country

In 1994 trad DeLange op voor de Nederlandse Country Music Awards. Daar werd ze ontdekt door iemand van een platenmaatschappij, maar zijn bazen zagen niets in de jonge zangeres. Country? Daar is toch geen eer mee te behalen, was de reactie.

Een paar jaar later werd ze toch weer benaderd door die platenjongen. Nu was het wél raak: Ilse kon een contract tekenen. Het werd meteen een wereldwijd contract, zodat ze in Amerika haar plaat kon opnemen. Nog voordat ‘World Of Hurt’ uitkwam, had ze op die manier al alle kranten gehaald. Want was het niet schattig? Een schoenenverkoopster uit Almelo die vanuit het niets werd ontdekt? Dat verhaal ging er bij de kranten in als koek.

World Of Hurt

Het resultaat was dus ‘World Of Hurt’. Het album werd een groot succes in Nederland (maar liefst hondervierendertig weken in de albumlijst, nummer één in de Album Top 100 en vijf keer platina) en ze kreeg er in 1999 een Edison voor. Meteen is Ilse wereldberoemd in Nederland.

De rest van de wereld had moeten volgen, maar dat is nooit gebeurd. Geen man overboord, want met haar carrière in Nederland heeft ze het druk genoeg. Ook toen ze begin 2004 door haar platenmaatschappij op straat werd gezet. Ze kwam er weer bovenop en nam revanche met ‘The Great Escape’, een plaat die haar weer ouderwets terugbracht op de eerste plaats in de Album Top 100.

Sprookje

Inmiddels timmert Ilse alweer een tijdje aan de weg. Succesvolle albums als 'Incredible', 'Next To Me' en 'Eye Of The Hurricane' volgden en ze scoorde in 2008 haar eerste nummer één-hit met 'Miracle', de titeltrack voor de film 'Bride Flight'. En zo kan het sprookje van die schoenenverkoopster uit Almelo nog even voortgezet worden.

The Voice Of Holland

De Twentse zangeres is sinds het vierde seizoen ite zien als coach bij het televisieprogramma The voice of Holland. De coaches Nick & Simon en Roel van Velzen keerden namelijk niet terug in dit seizoen en dus aan Ilse de eer om het stokje over te nemen. Ze zit in de stoel naast Trijntje Oosterhuis, Marco Borsato en Ali B.. In seizoen 4 werd ze als coach tweede met haar talent Mitchell Brunings.

Songfestival

Samen met Waylon vertegenwoordigt Ilse DeLange Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival 2014 in Denemarken. De twee vormen een duo genaamd The Common Linnets en zullen een country/bluegrass-nummer ten gehore gaan brengen wat luistert naar de titel 'Calm After The Storm'. We zijn benieuwd hoe The Common Linnets het er in mei 2014 vanaf gaan brengen in de Deense hoofdstad!

Actieoverzicht


Swipe