Guus Meeuwis

Ondanks dat ze over de mooie kanten van hun provincies zingen, moet de tijd nog komen dat Syb van der Ploeg of Daniël Lohues een single met de naam 'Fryslân' of 'Drenthe' uitbrengen. Maar al komen ze ooit nog met die nummers, Guus Meeuwis was ze voor. Met zijn single 'Brabant' werd hij één van de boegbeelden van z'n provincie.

Volkslied Noord-Brabant

'Brabant' werd het lijflied van veel van zijn provinciegenoten en er werd zelfs nog een poging gedaan het lied uit te roepen tot het officiële volkslied van de provincie. Een poging die overigens niet succesvol was.

Toch is Guus Meeuwis meer dan alleen een boegbeeld van Brabant, want ook in verre uithoeken van Nederland (zoals Friesland) kan hij niet meer stuk. Vooral natuurlijk door zijn 'Groots Met Een Zachte G'-concerten in het Abe Lenstra-stadion. Al gingen er natuurlijk wel heel wat jaren van hard werken vooraf aan die concerten.

Vagant

In 1995 begon het voor Guus en zijn begeleidingsband Vagant (genoemd naar hun favoriete studentencafé in Tilburg) allemaal met 'Het Is Een Nacht'. Het liedje werd in het voorjaar van 1995 op single uitgebracht en werd tot Guus’ eigen verbazing een enorme hit. Zó groot zelfs, dat het de bestverkochte single van 1995 werd. Later volgden hits als ‘Per Spoor (Kedeng Kedeng)’, ‘Ik Tel Tot Drie’ en ‘Zo Ver Weg’. En natuurlijk het feestlied waarbij je het gewoon niet kunt laten om in polonaise door de zaal te gaan: ''T Dondert En 'T Bliksemt'. In die tijd schreef hij ook 'Toen Ik Je Zag', het nummer uit de film 'All Stars' waarmee Antonie Kamerling als personage Hero nog een nummer 1-hit scoorde.

In 2001 ontbond Guus z'n band Vagant, waarna hij solo verder ging. Een nieuwe platenmaatschappij, een nieuw management en dus een nieuwe start. Aanvankelijk leek dat niet zo succesvol: z’n albums verkochten steeds minder en hitsingles bleven uit. Totdat hij in 2005 de André Hazes-cover ‘Geef Mij Je Angst’ opnieuw uitbracht. Zo vlak na de dood van Hazes werd het een ongekend grote hit; na tien jaar stond Guus eindelijk weer op nummer 1.

Poliep-primeur

Kortom, Guus was weer helemaal terug. Om dat te vieren gaf hij in de zomer van 2006 drie concerten in het PSV-stadion in Eindhoven, maar aan het einde van dit jaar moest hij toch concerten afzeggen vanwege een poliep op zijn stemband. Want zeg nou eerlijk: wie ben je als zanger tegenwoordig als je geen poliep hebt gehad? Guus zette de trend, want hij had 'm al in oktober 2006, nog voordat Jan Smit en Frans Bauer hem kregen.

Gelukkig was hij redelijk snel hersteld en in het voorjaar van 2007 volgden dan ook de nummer 1-hit ‘Tranen Gelachen’, de top 3-hit 'Proosten' en opnieuw drie uitverkochte Eindhovense concerten. En ook daarna ging hij gewoon lekker verder, want hij dook weer de studio in. En niet zomaar een studio, maar de bekende Abbey Road-studio's in Londen, waar ook de Beatles hun materiaal opnamen. De cd die hij daar opnam, kreeg de naam van de Londense postcode van de studio's: 'NW8'. Van deze cd ken je de singles 'Dat Komt Door Jou' en 'Ik Ook Van Jou'. Een jaar na 'NW8' bracht hij een verzamel-cd 'Het Beste Van...' uit en na het faillissement van The Entertainment Group (waar Guus zelf ook onder te lijden had) maakte hij samen met Marco Borsato het nummer 'Schouder Aan Schouder'.

Armen Open

Voordat Guus zijn album 'Armen Open' opnam, toerde Guus begin 2011 met zijn band onder een andere naam langs kroegen in het land. Die optredens met The Monkey Sandwich Band stelden hem in staat min of meer anoniem het nieuwe album 'in de vingers, het hoofd en het hart' te krijgen. "We wilden het repetitiehok uit. Ook omdat ik altijd de wens had om weer eens terug te keren naar de kroegen." De optredens van The Monkey Sandwich Band werden op het allerlaatste moment aangekondigd en waren gratis te bezoeken.

Het Kan Hier Zo Mooi Zijn

In tegenstelling tot voorgaande albums, waaraan een uitgekiend plan aan ten grondslag lag, doken Guus en zijn band in 2013 eens onbevangen en zonder plan van aanpak de studio in. Dit leverde het album 'Het Kan Hier Zo Mooi Zijn' op, een muzikaal verrassend, energiek feel-good album. "We hebben onszelf geen restricties opgelegd en zijn gewoon begonnen," legt de zanger uit. "Die ontspannen benadering heeft goed gewerkt: het ene na het andere liedje kwam er uit. We hebben nog nooit zoveel materiaal gehad."

Actieoverzicht


Swipe