Gotye

Gotye werd in 1980 als Vlaming geboren met de naam Wouter de Backer. Toen hij slechts twee jaar oud was, verhuisde hij samen met zijn ouders naar Australië. Daar ontstond bij de kleine Wouter al snel een passie voor muziek.

Al op jonge leeftijd leerde hij verschillende instrumenten spelen, waaronder piano en drums. In zijn tienerjaren vormde hij met een paar schoolvrienden de band Downstares. Wouter was het creatieve brein achter de groep en liet zich inspireren door de muziek van Depeche Mode en Kate Bush.

Boardface

Na de examens viel de groep helaas uit elkaar, waardoor Wouter geen muzikale uitlaatklep meer had. "Ik was erg depressief over het uiteenvallen van de band en wilde heel graag muziek maken," zegt Wouter. "Op mezelf op te vrolijken, probeerde ik ook een avond een nieuw nummer te maken van oude hits van The Police en Culture Club. Het klonk verschrikkelijk, maar ik ging net zolang door totdat ik tevreden was over het resultaat."

Zo maakte hij een aantal nummers die opgebouwd waren uit samples van bestaande nummers en bracht deze onder eigen beheer uit op cd. Voor dit project gebruikte hij de naam 'Gotye', oftewel 'Gaultier', de Franse naam voor 'Wouter'. Het populaire Australische radiostation Triple J was enthousiast over zijn werk en draaide de liedjes op zender. Zo maakte hij nog een aantal nummers die later belandden op het album 'Boardface' in 2003, zijn debuut.

Like Drawing Blood

Drie jaar later bracht hij zijn tweede album uit, 'Like Drawing Blood'. Het leverde hem zijn eerste, bescheiden hitje op: 'Learnalilgivinanlovin'. Ook het album werd goed ontvangen. Zo riep het toonaangevende radiostation Triple J het uit tot Album van het Jaar, net als iTunes overigens toen het album in 2008 in Europa uitkwam. Na het succes van 'Like Drawing Blood' trok Gotye zich terug in zijn thuisstudio om te werken aan de opvolger. Na tweeënhalf jaar is 'Making Mirrors' daarvan het indrukwekkende resultaat.

Making Mirrors

Vraag Gotye naar 'Making Mirrors' en hij zal eerder over geluiden praten dan over liedjes. Alle twaalf nummers zijn tot stand gekomen door het sampelen van bestaande melodieën, instrumenten en andere geluiden. In combinatie met een oud orgel en authentieke, streekgebonden instrumenten vormt dit de basis van het album.

Eén van deze bijzondere nummers is 'Somebody That I Used To Know', een duet met zangeres Kimbra. Het nummer wordt niet alleen in Australië een hit, maar ook Nederland loopt warm voor de bijzondere klanken van Gotye. Sterker nog, het nummer werd uitgeroepen tot meest populaire single aller tijden in de Nederlandse Top 40. Een bijzondere prestatie!

Actieoverzicht


Swipe