George Michael

De naam Georgios Kyriacos Panayiotou is nou niet bepaald commercieel te noemen is. Daarom was het maar goed dat Georgios koos voor George Michael als artiestennaam. Dat is toch gemakkelijker uit te spreken voor dj’s.

George z'n carrière mag de laatste jaren dan wat ondergesneeuwd zijn geraakt bij wat hij in z’n vrije tijd uitspookt, maar laten we niet vergeten dat hij al heel wat jaar heel prettige en aangename muziek maakt.

Dat begon al in Wham!, het duo dat hij met schoolvriend Andrew Ridgely had opgericht. Eigenlijk maar met één doel: om het saaie, grijze leven van twee jongens te ontvluchten. Met hits als ‘Club Tropicana’, ‘Wham! Rap’ en ‘Young Guns (Go For It)’ slaagden ze daar heel erg goed in. Ook met latere hits, toen ze al gearriveerd waren, zat het goed: ‘I’m Your Man’, ‘Last Christmas’ en ‘The Edge Of Heaven’ klonken altijd fris en vrolijk.

Al tijdens de Wham!-jaren in 1984 maakte George een solo-uitstapje met ‘Careless Whisper’, een nummer dat hij al op z’n zeventiende schreef (met Andrew Ridgeley overigens). In 1986 ging hij solo met de nummer 1-hit ‘A Different Corner’. Ook de single daarna en de single daarna werden nummer 1-hits. Toen ‘Faith’ in 1987 zijn vijfde nummer 1-hit op rij was geworden, had George daarmee een Top 40-record in handen: nooit eerder had een artiest met z’n eerste vijf hits de eerste plaats gehaald.

In 1990 verscheen ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’, met hits als ‘Praying For Time’, ‘Freedom 90’ en ‘Cowboys And Angels’. Maar daarna braken de lastige jaren aan. Ruzie met de platenmaatschappij, het beruchte ‘incident’ op een herentoilet in Los Angeles, opnieuw ruzie met platenmaatschappijen, verhalen over z’n homoseksualiteit, drugsgebruik... het werd George bepaald niet gemakkelijk gemaakt.

Maar daar tussendoor was er altijd de muziek, en die overleefde. Dat blijkt wel tijdens zijn fantastische concerten. De indrukwekkende reeks hits die tijdens zijn shows langskomt, zeggen genoeg over George Michael als zanger, entertainer en componist.

Actieoverzicht


Swipe