Genesis

Genesis is het eerste boek van de bijbel en betekent letterlijk ‘begin’. Maar waarvan was de band Genesis dan het begin? Niet van de popgeschiedenis, dat is wel zeker, maar ze hebben diezelfde popgeschiedenis wel aardig kleur gegeven.

De band werd opgericht in 1967 door Peter Gabriel, Mike Rutherford, Tony Banks en Anthony Phillips op Charterhouse, een chique kostschool in Engeland. Zanger Jonathan King verzon de groepsnaam en bezorgde ze een platencontract bij Decca Records. In 1969 verscheen hun debuutalbum ‘From GenesisTo Revelation’. Dat debuutalbum verkocht zo slecht, dat Decca Genesis er weer uitgooide. Niet lang daarna vonden ze onderdak bij het nieuwe Charisma Records-label.

Na deze overstap ontstond ook de definitieve line-up van de band: Gabriel, Banks, Rutherford en de nieuwe leden Steve Hackett en Phil Collins. In die opstelling verschenen albums als ‘Nursery Cryme’, ‘Foxtrot’ en, in 1973, de doorbraakplaat ‘Selling England By The Pound’, met daarop de hit ‘I Know What I Like (In Your Wardrobe)’.

Maar na de in 1974 verschenen dubbel-lp ‘The Lamb Lies Down On Broadway’ besloot Peter Gabriel Genesis te verlaten en solo verder te gaan. Een riskante beslissing, maar voor zowel Gabriel als voor Genesis pakte hij erg positief uit. Met drummer Phil Collins als de nieuwe zanger en Hackett, Rutherford en Banks op hun vertrouwde plaatsen, verschenen albums als ‘Trick Of The Tail’ en ‘Wind And Wuthering’. Vervolgens verliet Steve Hackett de groep, waardoor de albumtitel ‘And Then There Were Three’ erg logisch was. Op die plaat stond de hit ‘Follow You Follow Me’.

Vanaf 1980 voer de groep een veel commerciëlere koers. De ‘progressive rock’ met lange nummers van vroeger maakte plaats voor liedjes van drie minuten met veel blazers.

Het gekke van Genesis is dat ze allerlei stormen hebben doorstaan. Niet alleen het vertrek van belangrijke bandleden, maar ook de escapades van de individuele bandleden deden de band soms wankelen. Want welke band houdt het vol als de zanger zoveel succes heeft als solozanger? Phil Collins maakte in 1981 zijn eerste soloalbum met ‘Face Value’ en had er meteen een enorme hit mee. Desondanks wist hij in de jaren ’80 zijn tijd keurig te verdelen tussen zijn solocarrière en die van Genesis.

Een ander bandlid, Mike Rutherford, was na 1985 druk in de weer met Mike & The Mechanics, maar ook dat was geen bedreiging voor Genesis. Sterker nog, de band was succesvoller dan ooit, met albums als ‘Invisible Touch’ en ‘We Can’t Dance’.

Toch was in 1996 de koek op voor Collins. Hij verliet de band en werd vervangen door de onbekende Ray Wilson. Een foute beslissing, achteraf, want met Phil verdween ook het succes. Sindsdien bevond de band zich dan ook in een slaapstand.

Tot 2007, toen Genesis aankondigde weer te gaan optreden. Opgetogen fans durfden al zelfs de dromen van een nieuw album van de band, maar die dromen werden door de bandleden vooralsnog naar het land der fabelen verwezen. Wel brachten ze een registratie van het concert in het Circus Maximus nog op een dubbel-dvd uit: 'When In Rome 2007', dus daarmee zullen de fans het voorlopig moeten doen.

Actieoverzicht


Swipe