Fugees

Het verhaal van Fugees (je schijnt er geen ‘The’ voor te mogen zetten) wordt steeds vreemder naarmate de jaren verstrijken. Want wat eens de grote beloften waren voor de Amerikaanse hiphop, zijn nu mensen die om onduidelijke redenen plotseling stopten zodra ze succesvol werden.

Wyclef Jean, Lauryn Hill en Pras Michel kwamen begin jaren ’90 bij elkaar en maakten in 1994 en 1996 twee albums: ‘Blunt On Reality’ en ‘The Score’. Vooral het tweede album was erg succesvol, dankzij de single ‘Killing Me Softly’. Een nummer 1-hit in Nederland en eindelijk een hiphop-plaat die het ook in de hitlijsten goed deed. Hiphop kon ook vriendelijk en prettig klinken, leek het wel.

Dus dan zou je denken: die groep komt razendsnel met een nieuw album waar nog meer van dit soort prettig luisterbare platen op staan. Maar niet dus. De opvolger van ‘The Score’ moet er nog steeds komen – Fugees gingen vrijwel meteen na het grote succes uit elkaar.

Nou goed, dan heb je altijd nog Lauryn Hill die in 1998 opviel met haar album ‘The Miseducation Of Lauryn Hill’. Wederom een prachtplaat, overladen met prijzen. Maar de opvolger? Is er nog steeds niet. Lauryn heeft al jaren niets meer van zich laten horen.

Gelukkig blijft Wyclef Jean in de schijnwerpers staan. Zo ontdekte hij The Black Eyed Peas en is hij nog regelmatig te horen op platen van andere artiesten, zoals Shakira en Christina Aguilera. Hij heeft zelfs een (onsuccesvolle) poging gedaan om president van zijn geboorteland Haïti te worden.

In 2005 zijn ze wel met z'n drieën de studio ingedoken en is er zelfs een single gelekt: ‘Take It Easy’. Misschien hebben de negatieve recensies over deze single (de recensenten vonden dat hij té veel afweek van het ouderwetse Fugee-geluid) ervoor gezorgd dat het album dat ze aan het opnemen waren tot op heden nog nooit is uitgekomen.

Maar wanneer worden ze nou eens verstandig en richten ze Fugees opnieuw op? Het zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren. Helemaal niet als je de quote van Pras Michel op allhiphop.com leest:

"Before I work with Lauryn Hill again, you will have a better chance of seeing Osama Bin Laden and [George W.] Bush in Starbucks having a latte, discussing foreign policies, before there will be a Fugees reunion."

We zullen het dus gewoon met het oude werk moeten blijven doen.

Actieoverzicht


Swipe