Frank Boeijen

Frank Boeijen werd geboren op 27 november 1957 in Nijmegen en woont er - op een onderbreking van een paar jaar na – al zijn hele leven. Zijn jeugd stond in het teken van veel muziek: thuis en op school, waar hij vaak mocht voorzingen. En zo werd Frank schrijver, componist, dichter en zanger. Zijn grote voorbeeld was Bob Dylan.

Het eerste Boeijen-album verscheen in eigen beheer in 1977 samen met Wout Pennings. In 1978 verscheen dat album opnieuw, met een uitgebreidere band, en geproduceerd door Rob de Nijs. Maar goed, Wout ging, waarna de Frank Boeijen Groep ontstond. In 1981 werd de debuutsingle ‘Verjaardagsfeest’ een aardig radiohitje, gevolgd door het album ‘Frank Boeijen Groep’.

Frank opereerde in de schaduw van bands als Doe Maar en Toontje Lager, maar de grote doorbraak zat er aan te komen. Na een paar hitsingles kwam die doorbraak er in 1984 met ‘Zwart wit’, Frank’s eerste (en enige) top 10-hit. Het liedje was afkomstig van het album ‘Kontakt’.

Een jaar later kwam hij met ‘Kronenburg Park’ (dat écht bestaat; in Nijmegen) en het album ‘Foto van een mooie dag’. Voor het eerst liet Frank doorschemeren dat hij méér was dan puntige niemendalletjes als ‘Verjaardagsfeest’ en ‘Linda’. Dat hij in 1987 het theater in ging met zijn muziek was dan ook geen wonder. De tienermeisjes werden ingewisseld voor een wat volwassener publiek, omdat z’n muziek ook volwassener werd.

Na tien jaar brak Boeijen de groep op (in 1991) en ging hij als soloartiest verder. Dat leverde mooie platen op, maar ook prijzen. Zo won hij zilveren en gouden harpen, een Edison en de Radio 2 Zendtijdprijs.

In 2006 verscheen zijn meest recente album, ‘As’, en dit jaar tourt ie voor de zoveelstekeer rond.

Actieoverzicht


Swipe