Foreigner

Foreigner is een toepasselijke naam voor deze band, want hij werd in 1975 in New York opgericht door twee Britten. Twee buitenlanders, dus. De oprichters waren Lou Gramm en Mick Jones (ex-Spooky Tooth), die een typisch Amerikaanse rockband wilden beginnen.

Nou, dat wérd Foreigner. Want veel Britse invloeden zaten er niet bij. Vandaar ook dat Foreigner vooral in de VS wereldberoemd is geworden en in iets mindere mate in Europa.

Foreigner begon met stevige rock ’n roll-platen, zoals ‘Cold as ice’ en ‘Hot blooded’, maar het grote succes kwam pas met de rockballads. ‘Waiting for a girl like you’ en ‘I want to know what love is’ (uit respectievelijk 1981 en 1984) werden miljoenenhits. Beetje frustrerend voor de band dat ze juist met deze softe nummers veel meer platen verkochten dan met hun stevige platen, maar de behoorlijke salarisafrekeningen zullen wel veel hebben goed gemaakt.

Na nog vier albums (tot en met ‘Unusual Heat’ uit 1991) kwam de sleet er een beetje in bij de groep. Jones en Gramm waren eind jaren tachtig weg bij de band en in de weer met soloprojecten. Later kwamen ze weer terug.

Maar toch, het teren op oude roem was begonnen en er verschenen nogal wat verzamelaars: ‘The very best of…and beyond’, ‘Classic hits live’, ‘The anthology’… het zijn standaardtitels voor even zo standaardverzamelingen met de grootste hits van Foreigner.

Foreigner toert nog wel, maar zonder Lou Gramm. Die heeft z’n eigen band, The Lou Gramm Band, maar zonder noemenswaardig succes. De rest van Foreigner kun je nog wel eens tegenkomen op een of ander ‘classic rock’-festival.

Actieoverzicht


Swipe