Elton John

Elton John werd geboren als Reginald Dwight, maar hij veranderde z’n naam eind jaren ’60 omdat hij graag een opvallender naam wilde hebben dan het gewone Reginald. Hij zat in een bluesband, Steampacket, met twee muzikanten van wie hij de namen leende: Long John Baldry en Dean Elton.

Nadat hij tekstschrijver Bernie Taupin had ontmoet, begon een ongekend vruchtbare en succesvolle samenwerking. In 1970 al stond Elton voor het eerst in de Top 40 met ‘Border song’, nog voordat hij in z’n eigen Engeland in de hitlijsten had gestaan. Tussen 1970 en 1976 was Elton ongekend productief, met een gemiddelde productie van twee albums per jaar. Alleen al in Amerika had hij in die periode 22 hits, waarvan zes nummer 1-hits. Hij hield dit vol tot 1976, waarna hij uitgeput verklaarde nooit meer te zullen optreden. Een belofte die hij drie jaar later weer brak met een serie concerten in Rusland.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 waren creatief en commercieel wat minder goede jaren voor Elton, maar eind 1985 revancheerde hij zich met ‘Nikita’, zijn eerste Nederlandse nummer 1-hit. (‘Nikita’ ging over een vrouwelijke grenswacht bij de Berlijnse Muur, maar Elton had even over het hoofd gezien dat Nikita een Russische jongensnaam is, en geen meisjesnaam).

De laatste jaren geniet Elton vooral van z’n status als haast onaantastbaar popicoon. Vooral na de single ‘Candle in the wind’ ter nagedachtenis van prinses Diana kan hij bij de meeste mensen niet meer stuk. De single is overigens de bestverkochte single aller tijden, met een totaalverkoop van zo’n 35 miljoen stuks.

Met zijn flamboyante gedrag is Elton al jaar en dag een van de meer kleurrijke figuren in de popmuziek. Verguisd omdat hij in een week tijd rustig 10-duizend dollar uitgeeft aan bloemen, geliefd omdat hij al miljoenen heeft weggegeven aan AIDS-fondsen. Maar de popmuziek kan niet zonder karakters als Elton John, anders zou het maar een bar saaie bedoening worden.

Actieoverzicht


Swipe