Eliza Doolittle

In haar vrolijke videoclips stuitert Eliza Doolittle rond op haar gympen in alle kleuren van de regenboog, speelt ze op een kinderdrumstel en zingt ze over rolschaatsen. Maar singles als 'Pack Up' en 'Skinny Genes' tonen ook een hele andere kant met een vette knipoog naar de zwart-wit tijd van swing en soul.

De grote doorbraak in Nederland heeft Eliza Doolittle misschien nog niet bereikt, maar dat kunnen we haar als kersverse artiest dan ook niet kwalijk nemen. In juli 2010 bracht ze haar debuutalbum 'Eliza Doolittle' uit en met haar single 'Pack Up' scoorde ze al een aardige hit. Het nummer schopte het tot de elfde plaats in de Nederlandse hitlijsten.

De Britse zangeres is geboren in 1988 en muziek zit haar, als dochter van een pianist en een zangeres, in het bloed. In eigen land is zij dan ook al jaren bezig. Haar harde werken wordt daar nu beloond met een top 3 notering voor zowel haar debuutalbum als de single 'Pack Up'. Dat heeft de jonge zangeres dan ook zeker verdiend. Eliza schreef op haar twaalfde
namelijk al haar eerste eigen nummer: 'Mr Mysterious'. In de jaren daarna deed ze vooral veel ervaring op met het optreden in bars en clubs. Ze had er alles voor over om een goede zangeres te worden en dat is haar zeker gelukt.

Al haar nummers schrijft de zangeres zelf en daarvoor haalt ze haar inspiratie vooral uit haar omgeving. Haar nummers zijn dus niet helemaal autobiografisch, maar naar eigen zeggen probeert ze er wel een persoonlijk tintje aan mee te geven. Opvallend is dat ze zich niet wil wagen aan lovesongs, omdat ze veel liever schrijft over andere onderwerpen.

Haar muziek wordt wel omschreven als een mix van pop, soul en folk, maar een exacte benaming is er niet voor en dat past dan ook wel weer bij de eigenzinnige zangeres. Wat haar betreft is het veel leuker als mensen niet precies weten wat het is, omdat ze er zelf ook niet van houdt om in hokjes te denken.

Geboren als Eliza Caird besloot de zangeres haar voornaam te combineren met de bijnaam uit haar jeugd, 'Doolittle', afkomstig uit het verhaal van 'My Fair Lady'. Om het haar publiek nog wat makkelijker te maken, noemde ze haar debuutalbum naar zichzelf als introductie aan de wereld. Een manier om haar naam te onthouden en dat is een aanrader, want deze jongedame zou het nog wel eens heel ver kunnen schoppen.

Actieoverzicht


Swipe