Don Henley

Don Henley is vooral bekend als drummer en zanger van The Eagles, maar in zijn solojaren heeft hij genoeg mooie platen gemaakt om hem een plekje te gunnen in de rockhistorie. Neem alleen al ‘The boys of summer’, misschien wel dé ultieme zomerplaat.

Don werd geboren op 22 juli 1947 in Gilmer, Texas. In 1971 richtte hij met Glenn Frey een nieuwe band op, The Eagles. Ze wilden met de groep een mengeling maken van country en rock, een mix die tot dan toe eigenlijk nooit was uitgeprobeerd. Logisch dan ook dat de muziek van The Eagles meteen opviel toen ze in 1971 met hun eerste plaat aan kwamen zetten. ‘Take it easy’ was een hit op die plaat.

The Eagles werden beroemd. Wereldberoemd zelfs, en het zijn sterke benen die de roem kunnen dragen. De benen van The Eagles werden steeds zwakker onder de enorme druk; de band gaf er eind jaren ’70 de brui aan.

Zijn eerste soloalbum verscheen in 1982 en heette ‘I Can't Stand Still’. De verkoop was matig, maar twee jaar later volgde al het album ‘Building the Perfect Beast’, dat nogal anders klonk dan het werk van The Eagles. ‘The boys of summer’ werd een grote hit van die plaat.  ‘The end of the innocence’ was in 1989 voorlopig de laatste soloplaat van Henley.

In de jaren ’90 kwamen The Eagles zowaar weer bij elkaar, zodat Don daar al z’n tijd in moest steken. Pas in 2000 kwam er weer een soloalbum uit, ‘Inside job’.

Dat is dus ook alweer zeven jaar geleden. Don doet het steeds rustiger aan. Om over The Eagles maar te zwijgen, die al sinds 1994 beloven met een nieuw studio-album te komen…

Actieoverzicht


Swipe