Dire Straits

Een band kan verschillende gezichten hebben door de jaren heen. Neem bijvoorbeeld Dire Straits, dat tussen 1978 en 1993 ontwikkelde van een groepje bescheiden popmuzikanten met bleke gezichten tot een stadion-act die miljoenen platen verkocht. Een mooi ontwikkeling. Nou ja, behalve Mark Knopfler’s onafscheidelijke haarband dan…

Dire Straits ontstond in 1977, het jaar waarin Londen bruiste van de punk. Maar Mark Knopfler ergerde zich aan het feit dat het kennelijk regel was dat je als punkband vooral niét moest kunnen spelen. Simpele rock ’n roll met goeie muzikanten was iets waar Mark veel meer oren naar had, en richtte dus z’n eigen band op. Aanvankelijk was het niet gemakkelijk om er mee te scoren, omdat niemand op eenvoudige gitaarmuziek zat te wachten. Het debuutoptreden van Dire Straits was dan ook op een punkfestival  - “Er was niks anders waar we konden spelen in die tijd”, zei Mark later.

In 1978 namen ze voor een bevriende dj een demo op van ‘Sultans of swing’. De dj draaide het onafgebroken, waarna een platenmaatschappij de band een contract aanbod. Niet veel later was Nederland(!) het eerste land waar ‘Sultans of swing’ een hit werd. Het titelloze debuutalbum volgde niet veel later. Beide platen waren grote hits.

In 1979 en 1980 maakte de groep de veelgeprezen albums ‘Communiqué’ en ‘Makin’ movies’, waarop de typische gitaarsound van Knopfler (die veel weg had van die van JJ Cale) verder werd geperfectioneerd. In 1982 ging de band de experimentele toer op met het album ‘Love over gold’ en het wat spookachtige, mysterieuze ‘Private investigation’. De single werd de enige nummer 1-hit voor Dire Straits in ons land.

In 1985 kwam Dire Straits met het album ‘Brothers in arms’, veruit het bestverkochte album van de band aller tijden. De platenmaatschappij had het album gebruikt om het toen splinternieuwe cd-formaat aan te prijzen, een actie die méér dan lukte: de cd-speler werd gemeengoed en ‘Brothers in arms’ werd al snel de bestverkochte cd tot dan toe. Het was het eerste album waarvan meer dan een miljoen exemplaren op cd werden verkocht.

Uiteindelijk bleef ‘Brothers in arms’ welgeteld 269 weken in de Album Top 100 staan; goed voor een verblijf van ruim zes jaar. Mooie resultaten, maar eerlijk is eerlijk: van de frisse gitaarpop uit 1978 was op het album maar weinig over. Dat gold ook voor de opvolger, ‘On every street’ uit 1991. Het was het laatste officiële album van Dire Straits. Tegenwoordig is Mark Knopfler redelijk succesvol met zijn solocarrière.

En gelukkig heeft hij die o zo typisch-jaren ’80 haarband definitief bij het oud vuil gegooid…

Actieoverzicht


Swipe