De Dijk

Soms lijkt het alsof De Dijk er eigenlijk altijd al is geweest. Een band die alle hypes en trends heeft overleefd. Maar dat valt wel mee: in 1981 opgericht om daarna nog jaren te moeten sappelen voordat de band écht doorbrak.

De Dijk was een overblijfsel van de band Stampei, waarin zanger en dichter Huub van der Lubbe de scepter zwaaide. In 1981 werd de naam veranderd in De Dijk, een knipoog naar de toen beruchte Zeedijk in Amsterdam. In november van dat jaar werd het eerste concert gegeven, als voorprogramma van Raymond van het Groenewoud in Paradiso in Amsterdam.

In 1982 kwam het eerste album van de groep uit, dat simpelweg ‘De Dijk’ heette. Een nummer op de plaat, ‘Bloedend hart’, werd op single uitgebracht en werd veel op de radio gedraaid. Een hitnotering zat er echter niet in.

Zo ging het vaker met liedjes van De Dijk: platen die nu klassiekers zijn (‘Dansen op de vulkaan’, ‘Binnen zonder kloppen’) kwamen toen niet eens in de Top 40 terecht. Wel bouwde De Dijk een gedegen live-reputatie op, simpelweg door eindeloos te toeren en op te treden. Of de band nou in Amsterdam speelde of in een feesttent op het platteland: het was altijd feest, het was altijd doorleefd zoals de blues moet klinken.

Eind 1987 ontving de band de Zilveren Harp, de prijs voor veelbelovende Nederlandse artiesten. Met het album ‘Niemand in de stad’ uit 1989 was het dan eindelijk zover: de groep brak er definitief mee door en kreeg er zelfs een gouden plaat voor. Grote hits vanaf dat moment waren onder meer ‘Nergens goed voor’, ‘Laaiend vuur’ en ‘Als ze er niet is’. Die laatste was in 1994 de grootste hit die de band ooit heeft gehad.

Platina en gouden platen, onderscheidingen en uitverkochte concerten in grote zalen (Heineken Music Hall, Ahoy) volgden. In 2003 stond ‘Muzikanten dansen niet’ op nummer 1 in de Album Top 100, een positie die de band nog nooit had gehaald. In 2005 kreeg de band de Edison Oeuvreprijs.

In 2006 vierde De Dijk z’n 25-jarig bestaan. Niet met rare, opvallende feestelijkheden, maar gewoon met datgene wat ze het beste kunnen: live spelen, héél veel live spelen. De jubileumtour vond z’n finale in Ahoy voor (alweer) een uitverkochte show. De verkoopcijfers van de jubileum-cd en dvd lieten zien dat de fans nog lang niet Dijk-moe zijn.

Actieoverzicht


Swipe