Daniel Powter

Daniel Powter’s carrière is eigenlijk maar raar verlopen tot nu toe. Hij is een Canadees, heeft z’n debuutplaat in Amerika opgenomen maar brak eerst in Europa door met de single ‘Bad day’. Pas veel later volgde Amerika, waar Daniel tot dan toe totaal onbekend was. Hoe dat kan? Dankzij Idols.

Daniel werd op 25 februari 1971 geboren in British Columbia in Canada. Ooit begon hij met het bespelen van de viool. Niet van harte overigens, maar onder druk van zijn moeder.
Daniel zelf zag veel meer toekomst in een rockband.

Nu had hij een lichte handicap: hij was verlegen en wel zo erg, dat hij met zijn rug naar het publiek toe stond. Dat was natuurlijk wat raar tijdens een concert, zodat Daniel een tijdje afscheid nam van de muziek.

Maar kennelijk kon hij de verlegenheid overwinnen. Een jaar of vijf geleden ging hij weer optreden met zijn zelfgeschreven liedjes, die wel wat lijken op het materiaal van Tom Petty en tijdgenoot John Mayer.

Daniel werd ontdekt door Mitchell Froom, een producer die ook heeft gewerkt met Paul McCartney, Elvis Costello en Crowded House. Met hem nam Daniel het album ‘DP’ op, met daarop de hitsingle ‘Bad day’. Een zeer bewogen nummer is en een volkomen terechte wereldhit, zoals we op 2 juli 2005 konden zien en horen tijdens Live8 in Berlijn.

In de VS werd ‘Bad day’ pas een jaar later een hit, dankzij The X Factor. Elke keer als een kandidaat werd afgewezen gebeurde dat met ‘Bad day’ op de achtergrond – het was immers een ‘bad day’ voor de zojuist gedumpte net-niet-goed-genoeg kandidaat.

‘Bad day’ werd daarop alsnog een grote hit in de VS, waarna Daniel officieel de status ‘wereldster’ kreeg. Hits als ‘Jimmy gets high’ en ‘Lie to me’ hebben die status alleen nog maar versterkt.

Zo zie je maar weer: ook al doe je niet mee aan Idols of The X Factor, je kunt er tóch nog een carrière mee redden. Iets wat van veel kandidaten niet gezegd kan worden.

Actieoverzicht


Swipe