Coldplay

Coldplay: zijn ze Radiohead voor de massa, of gewoon de nieuwe U2? Of een band die goed genoeg is om níet constant vergeleken te worden met andere bands? Laten we het maar op het laatste houden.

Coldplay's album 'Parachutes'

Coldplay is sinds het debuut 'Parachutes' uit 2000 één van de meest succesvolle bands ter wereld. In het begin worden Chris Martin, Jon Buckland, Will Champion en Guy Berryman nog wel vergeleken met Radiohead, "maar dan met leuke liedjes", maar die vergelijkingen gaan allang niet meer op. De band maakt meteen indruk met nummers als 'Yellow' en 'Trouble': mooie popliedjes die weer eens wat anders waren dan de Britpop.

Biografie van Coldplay

In 1996 beginnen vier studenten uit Camden de groep Starfish, maar die naam wordt al snel veranderd in Coldplay. In 1998 brengt de band een demo uit en wordt ontdekt door platenmaatschappij EMI. Daarna gaat het snel: Coldplay neemt album 'Parachutes' op, brengt het uit en verkoopt er in een jaar tijd vijf miljoen exemplaren van. Zo simpel lijkt het dus om in no-time een wereldberoemde band te worden.

Coldplay's succesvolle albums

In 2003 komt Coldplay met het album 'A Rush Of Blood To The Head' met als briljante eerste single het nummer 'Clocks'. Chris Martin en zijn mannen bewijzen met deze plaat geen zweverige band te zijn die alleen wat dromerige liedjes kan maken. Ook het album 'X&Y' uit 2006 levert grote hits op als 'Speed Of Sound', 'Fix You' en de nummer 1-hit 'Talk'.

In juni van 2008 komt 'Viva La Vida Or Death And All His Friends' uit, het best verkochte Coldplay album tot nu toe. Vooral de tweede single, 'Viva La Vida', wordt een wereldwijde hit. Vanaf dat moment lijkt alles wat Coldplay aanraakt in goud te veranderen: zowel de albums 'Mylo Xyloto', 'Ghost Stories' en 'A Head Full Of Dreams' staan direct na de release in de hoogste regionen van de hitlijsten.

Concerten en tickets van Coldplay

Al sinds 2000 is Coldplay live te bewonderen op alle grote podia ter wereld. Tickets voor Coldplay gaan als warme broodjes over de toonbank en dikwijls zijn alle kaarten voor de gehele tour binnen de kortste keren uitverkocht. Ook in Nederland is dat het geval: zo staan ze in een uitverkochte Ahoy in Rotterdam, een bomvol Malieveld in Den Haag en een afgeladen Amsterdam ArenA. Het moge duidelijk zijn: een concert van Coldplay moet je meegemaakt hebben!

Actieoverzicht


Swipe